Krimp kan je je baan kosten. Als je woont in een krimpregio bijvoorbeeld en er minder leerlingen zijn voor het onderwijs. Dan worden leerkrachten ontslagen. Maar ook als je werkgever moet inkrimpen doordat er veranderingen zijn in de sector en er minder of andere banen nodig zijn.

Je kunt door dit vooruitzicht ( of als het al de realiteit is en je weet dat je ontslagen wordt) in de kramp schieten. Een logische reactie, er wordt gesleuteld aan één van je bestaanszekerheden, aan je werk en je inkomen. Grote kans dat je een VSO hebt waar budget is ingericht voor outplacement.

Hoe kom je dan uit die kramp en kun je je weer gaan richten op je Kansen?

Een goede loopbaancoach kan je daarbij ondersteunen. Het is van belang dat je allereerst erkent dat je in de kramp bent geschoten. Die erkenning geeft ruimte om te veranderen. Het kan zijn dat de kramp “oud zeer” raakt, dan is het van belang om daar ook bij stil te staan. Anders verhardt de kramp zich. Pas als je weer uit de kramphouding bent, kun je je blik richten op de toekomst. Aspecten die aan bod kunnen komen zijn: verwerken van  verlies van werk, hervinden van zelfvertrouwen, letterlijk weer in beweging komen.

Wat zijn jouw kansen op de arbeidsmarkt, waar pas jij met jouw talenten en competenties? Ook in die fase is ondersteuning van een loopbaancoach van toegevoegde waarde. Je krijgt verhelderende vragen en opdrachten, waardoor je beter zicht krijgt op wat jij allemaal meebrengt naar de arbeidsmarkt. Je kijkt weer vooruit en weet wat je wilt en kunt.

Tot slot is er dan de fase van het vinden van een baan. Ook daarbij kan ondersteuning van belang zijn. Hoe begeef jij je op de arbeidsmarkt, hoe ben jij als netwerker, hoe vindbaar ben je op social media.

Bij Carrierepoort bekijken we samen waaraan jij behoefte hebt en kun je precies die ondersteuning krijgen die jij nodig hebt. Wil je meer weten, neem contact op en we kijken samen wat bij jou past op weg naar nieuwe kansen.

Annemiek van der velden

Annemiek van der velden

Senior Coach

zingeving en zelfsturing: neem zelf de regie over je loopbaan.