Retentie

Retentie is het begrip wat we benoemen als het behoud of vasthouden. Vanuit arbeidsmobiliteit hebben we het over het behoud van medewerkers. Getalenteerde en passende medewerkers recruteren is belangrijk, maar hoe houdt je je medewerkers verbonden en enthousiast over de organisatie? Hoe voorkom je teveel personeelsverloop?

In de kern draait dit thema om tevredenheid van de medewerker. Die worden vanuit HR vaak opgesplitst in drie gebieden: vaardigheden, interesses en waarden. Dit vinden we terug in de iemands functiebeschrijving, in het functiehuis, in de missie/visie en in de leidende cultuuraspecten van de organisatie. Tegelijkertijd zien we bij Generatie Y en Generatie Z (ook wel Millenials en GenZ gedoopt) ook dat corporate image (is dit een tof bedrijf waar ik trots op kan zijn?), congruentie en consistentie (doet de directie en management zelf wat het vraagt en belooft?), duurzaamheid (zijn we onderdeel van de maatschappij en dragen we er aan bij met ons bedrijf?) en status (durf ik op mijn socials te benoemen dat ik werk bij ons bedrijf?) steeds belangrijker worden. Oftewel, alle puzzelstukjes moeten een beeld geven hoe geloofwaardig het bedrijf is, op elk vlak! Als dat allemaal klopt, dan is het retentiepercentage hoog. Als een elementje niet klopt, kan het al aanleiding zijn om over te stappen naar de concurrent of naar een andere functie in een andere sector.

Dit vraagstuk vraagt veel van de hele organisatie, niet alleen van bijvoorbeeld HR! Het vraagt een integrale aanpak waar iedereen haar/zijn steentje aan bijdraagt. Hoe je dat op een concrete manier aanpakt? Daarover kunnen de adviseurs van Carrièrepoort meer vertellen.

In zowel de primaire als secundaire voorwaarden van het bedrijf moet zowel marktconform salaris als persoonlijke ontwikkeling zijn opgenomen. Een persoonlijk budget van € 1.000,- per jaar voor training, coaching en andere loopbaanbegeleiding is tegenwoordig eerder standaard dan uitzondering. Carrièrepoort kan in uw providerboog de leverancier zijn van:

  • Individuele loopbaancoaching
  • Leiderschapsontwikkeling
  • Incompany trainingen over leiderschap
  • Incompany training over management development

We denken graag met je mee hoe we het belangrijkste en meest waardevolle ‘productiemiddel’ van je bedrijf vast kunnen houden!

carrierepoort logo

Plan een vrijblijvende intake of vraag meer informatie.

Direct sparren met een coach bij jou in de buurt of heb je andere vragen? Krijg binnen één werkdag antwoord!