6 redenen om te investeren in goede (werk)relaties!

Relaties zijn enorm belangrijk. Dit blijkt uit onderzoek, maar ook onze ervaring leert dat goede relaties energie geven. Slechte relaties kunnen juist echte energiezuigers zijn.

Enkele feiten: fijne sociale contacten verlagen onder andere je bloeddruk, reduceren de kans op hartziekten en verminderen depressies.*

Met de vakantie weer achter de rug heb je waarschijnlijk veel sociale activiteiten ondernomen: met familie/vrienden op vakantie, samen naar het strand, naar toffe festivals. En hoogstwaarschijnlijk: dat heeft je weer opgeladen!

 

6 redenen waarom een sociaal netwerk goed is voor je vitaliteit.

  1. Mensen willen erbij horen

Mensen willen van nature erkenning, waardering. Om maar 1 reden: ze willen ergens bij horen. Een vriendengroep, een familie, een vereniging. Het geeft een veilig gevoel. Het zorgt voor intimiteit. Je kunt ook jezelf pas écht ervaren in relatie tot iemand anders.

 

  1. Het scherpste zwaard kan zichzelf niet slijpen

Heb je een hecht sociaal netwerk? Dan richt jij je blik naar de buitenwereld. Spiegel je bijvoorbeeld je gedachten, ervaringen aan die van je vrienden. Dit geeft jou nieuwe inzichten of laat je ontdekken waar gedachten spaak lopen.

Heb je geen innige relaties? Dan neemt de kans op navelstaren toe. Omdat je zonder externe spiegel al snel alles op jezelf betrekt. Dat kan piekeren, tobben en malen in de hand werken en dat is bewezen schadelijk voor je gezondheid. Het maakt je onzeker, twijfelachtig en geeft stress.

Kortom: het scherpste zwaard kan zichzelf niet slijpen. Met wie spar jij over wat je bezighoudt?

 

  1. Steun

Een peptalk, een helpende hand, een luisterend oor. Of alleen maar het gevoel dat je niet alleen staat.
Herinner je je misschien nog een lastige opdracht die je moest uitvoeren? Waarschijnlijk gaf het je net iets meer zekerheid als je dit samen met een collega deed.Goede (werk)relaties zorgen er voor dat jij je niet alleen voelt staan.

Wie support jou onvoorwaardelijk?

 

  1. Boost van je zelfvertrouwen

Goede relaties houden je scherp, maar vertellen het ook als je iets goed doet. Dit geeft een positieve bevestiging van jezelf, waardoor jij weer verder kan excelleren. Confidence is key!

 

  1. Ontspanning

Goede relaties zorgen er ook voor dat je even uit de dagelijkse sleur kan stappen. Je kunt 9 uur lang doorwerken per dag of langer. Maar hoe goed is dat voor je productiviteit. Leuker wordt het er in ieder geval zeker niet van. Even met elkaar lunchen, een kort praatje over iets privé, een korte wandeling samen: Het reduceert stress en zorgt voor nieuwe energie.

 

  1. Netwerk

Je netwerk helpt ook. Met een vraag die je zelf niet kunt beantwoorden. Met het vinden van een nieuwe baan, het juiste contact vinden of beveelt jou aan. Heel waardevol! Het brengt nieuwe contacten of -mogelijkheden.

 

Concluderend

Je kunt deze lijst ongetwijfeld nog verder aanvullen. Ook met de minder goede kanten van relaties. Zoals gezegd: ze kunnen energie geven of energie wegzuigen.

Als je kijkt naar jouw carrière: in welk team voelde je je op je best? En in welk team minder? Hoogstwaarschijnlijk had dat iets te maken met hoe goed de relaties tussen de teamleden waren.

Kortom: relaties bepalen in hoge mate jouw gevoel van vitaliteit: hoeveel energie voel jij om de dag te starten? Je werk te doen? Iets te bereiken? Hoeveel plezier heb je daarin?

Onze uitdaging: wie ga jij vandaag zelf benaderen om een positief verschil te maken?

 

* https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/25/tevredener-met-sociale-leven-bij-persoonlijk-contact