Transitievergoeding: wat is dat?

NVrijblijvende intake
NAdvies op maat
NTransparante prijzen

Wordt jouw contract bij je huidige werkgever binnenkort beëindigd? Wie weet kom je wel in aanmerking voor een transitievergoeding. Dit kan erg handig zijn als je een outplacementtraject in gaat om een nieuwe baan te vinden. Meer weten over transitievergoeding? Lees dan snel verder!  

Transitievergoeding kort uitgelegd  

Wat is transitievergoeding? Dit is een bedrag dat door een werkgever aan een werknemer moet worden betaald als vergoeding voor ontslag. De transitievergoeding is een compensatie voor het baanverlies en moet jou helpen met het overstappen en vinden van ander werk. Om deze reden wordt dit ook wel ontslagvergoeding genoemd. 

Wanneer krijg je transitievergoeding? 

Je hebt recht op een transitievergoeding als een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd door de werkgever. Elke werknemer heeft hier dan recht op. Het maakt niet uit wat de reden van ontslag is. Voorbeelden hiervan zijn: 

 • Als je werkgever je contract opzegt na toestemming van het UWV; 
 • Als je werkgever je contract ontbindt via de rechter; 
 • Als je werkgever je contract niet verlengt. 

Zolang het ontslag niet jouw schuld is of het bedrijf failliet is, kom je hiervoor in aanmerking. In sommige gevallen heb je ook recht op een transitievergoeding als je zelf ontslag neemt. Dit is dan mogelijk als het gaat om ernstige situaties zoals discriminatie of seksuele intimidatie.   

Hoe werkt transitievergoeding? 

Transitievergoeding is wettelijk vastgelegd. Hoe hoog de ontslagvergoeding is hangt af van je contract, maar ook van hoelang je in dienst was en wat je salaris was. Er zijn nog een paar regels die gelden voor het wel of niet krijgen van een ontslagvergoeding. Wij zullen ze even op een rijtje zetten voor je om duidelijker uit te leggen hoe een transitievergoeding werkt.
 

Leeftijd van de werknemer 

 • Als je jonger bent dan 18 jaar, heb je niet altijd recht op een transitievergoeding. Werk je 12 uur per week of minder? Dan heb je hier geen recht op. 
 • Heb je als werknemer de pensioen- of AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en beëindigt jouw arbeidsovereenkomst om die reden? Dan heb je geen recht op een ontslagvergoeding.

Bij beëindiging van een tijdelijk contract  

 • Je hebt met een tijdelijk contract ook recht op een transitievergoeding vanaf dag één dat je begint met werken. 

Transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid 

 • Ben je langer dan 2 jaar ziek en word je daarom ontslagen? Ook dan heb je recht op een transitievergoeding.

Kosten van investeringen door werkgever 

 • De kosten die de werkgever heeft gemaakt voor investeringen in jou denk hierbij aan; outplacement, scholing of een langere opzegtermijn waarbij je bent vrijgesteld van werk kunnen van jouw transitiekosten worden afgetrokken. Maar, deze kosten moeten wel zijn gemaakt van het moment dat beide partijen wisten van een ontslag. Kortom, alleen kosten die zijn gemaakt om jou te helpen met een transitie naar een andere baan kunnen van de transitiekosten worden afgehaald.  

Transitievergoeding berekenen  

Je transitievergoeding berekenen is erg eenvoudig. Het transitiebudget dat je krijgt bedraagt 1/3e maand salaris per dienstjaar dat jij in dienst bent bij het desbetreffende bedrijf. Dit betekent dat na 3 jaar werken bij dezelfde werkgever je recht hebt op een transitiebudget van één bruto maandsalaris. Er is een simpele manier om je transitievergoeding te berekenen, maar houd er wel rekening mee dat deze vergoeding tot op de dag nauwkeurig berekend dient te worden. Het getal afronden mag dus niet. 

Je berekent alles met 1/3e dienstjaar. Stel je voor, je bruto maandsalaris was €2500 en je bruto uurloon was €15,63. Je bent 3 jaar, 2 maanden en 4 dagen in dienst geweest. Dan bereken je de hoogte van je transitievergoeding als volgt: 

 • 3 jaar: 3 x 2500 x (1/3) = €2500  (1 maandsalaris); 
 • 2 maanden: 2 x 2500 x (1/3) x (1/12) = €138,89; 
 • 4 dagen: 4 x 2500 x (1/3) x (1/365) = €9,13. 

Dit allemaal bij elkaar opgeteld is de transitievergoeding: €2.648,02 

Als je de ontslagvergoeding gaat berekenen vergeet dan niet de volgende dingen ook op te tellen bij je maandsalaris: 

 • Je vakantiegeld. 8% van je jaarsalaris verdeeld over 12 maanden; 
 • Andere toeslagen zoals: Bonussen, winstuitkeringen, overwerkvergoedingen, eindejaarsuitkeringen, ploegentoeslagen en 13e maand. 

De maximale transitievergoeding 

Elk jaar wordt op 1 januari de maximum transitievergoeding geïndexeerd op basis van de gemiddelde loonstijging in Nederland. In 2022 is dit vastgesteld op €86.000. Als je jaarsalaris hoger is dan dit bedrag, dan krijg je als transitievergoeding maximaal 1 jaarsalaris dan gelden de hiervoor genoemde berekeningen niet. Voor alle andere jaarsalarissen onder de  €86.000 wel. Let dus goed op dat je dit nooit vergeet aan te vragen. 

Direct meer informatie

Direct sparren over de beste keuze voor jouw loopbaanverzekering? Krijg advies en meer informatie gericht op jouw persoonlijke situatie.
Dit gesprek is geheel vrijblijvend.