Natuurlijk, ook jij hebt het al vaak geprobeerd. En net als ruim 75% gelijkgestemden heb je binnen 2 maanden weer je oude gedrag te pakken. Pak het dan eens aan als een echte (loopbaan) pro!

1. Begin met een realistisch doel
Denk eens na, waar heb je nu echt last van, te afwachtend om een leuk project op te pakken misschien? Maar let op zorg wel dat je doel haalbaar is anders werkt het averechts.

2. Formuleer je voornemen positief
Een formulering als: Stoppen met afwachtend zijn? Onmogelijk, als je het zó formuleert. Je richt je dan op wat je niet meer wilt en je weet: je krijgt waar je op focust, zelfs als dat negatief omschreven is. Neem liever voor: ‘Ik ben er als eerste bij met een nieuw project.’

3. Voorbereiding 1: Vorm een beeld hoe het er uit ziet als je voornemen gelukt is.
Veel gebruikt in topsport, veel gebruikt bij succesvolle ondernemers: visualiseer wat je wilt! Leef jezelf in dat je er op je werk als eerste bij bent als er een leuk, nieuw project gedaan moet worden. Hoe is je houding, welke kleding heb je aan, wat zeg je tegen jezelf? Maak het zo concreet en levendig mogelijk, elk detail draagt bij aan je succesvolle stap.

4. Voorbereiding 2: Maak het SMART…I
Je weet het wel, een stappenplan maken om je doel te bereiken. Met SMART: ‘Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden’. Maar waarom lukt het nooit? Omdat je het saai maakt, er zit geen inspiratie, uitdaging of incentive in. Daarom, maak het leuk voor jezelf! Hoe dan? Door een ‘I’ toe te voegen aan SMART. De I van Inspirerend. Vind een leuke werkvorm, een spel of een creatieve vorm. En beloon jezelf als je een tussendoel hebt gehaald. Veel meer plezier en dus veel meer kans om deze keer je voornemens wel voor elkaar te krijgen.

5. Deel je voornemens en maak afspraken met je omgeving.
Beloon en/of ‘straf’ jezelf met leuke, prikkelende afspraken die je maakt met collega’s, vrienden of familie. Haal je je doel niet, wat staat daar dan tegenover? Een sneeuwpop maken (zeker zonder sneeuw best lastig), een rondje drank uitdelen? Verzin het en maak het luchtig, grappig en uitdagend.

Succes!