Over kwetsbaarheid heeft de bekende hoogleraar Brené Brown de laatste tijd veel gesproken en geschreven. Kwetsbaarheid wordt nog vaak geassocieerd met (negatieve) bewoordingen zoals: zwak, klein of ongelijkwaardig.

Toch ervaar ik zelf in de coachingsgesprekken hoe mooi en krachtig mensen zijn wanneer ze zichzelf durven zijn én laten zien. En ook hoe lastig het voor de meesten is om jezelf écht te tonen. Het voelt vertrouwder en veiliger om je ‘rol’ te spelen. Zoals die van manager, adviseur, specialist.

Terwijl jezelf kwetsbaar op durven stellen tot ontzettend mooie en goede dingen kan leiden, zo stelt ook Brown in haar boek. Jezelf echt kunnen laten zien betekent ook echt verbinding maken, soortgenoten vinden, echt communiceren, je hart volgen, jezelf kunnen zijn, diepgang ervaren en liefde.

Waarom is het dan toch zo lastig om, vooral ook in nieuwe situaties, jezelf te laten zien? Denk aan een sollicitatiegesprek dat je hebt of wanneer je gaat werken in een ander team of bij een nieuwe organisatie. In hoeverre lukt het je om authentiek te zijn, je kwaliteiten maar ook je valkuilen en leerpunten te delen en ook trouw te blijven aan je eigen waarden?  

Het is dat extra (eelt) laagje dat veel mensen in de loop van de tijd en in hun leven langzaamaan hebben opgebouwd dat ons soms in de weg zit. Ervaringen (en de bril waarmee we deze hebben ingekleurd), zorgen ervoor dat we betekenis geven aan gebeurtenissen, aan de feiten. Door interactie met anderen en (positieve en negatieve) feedback die we hiervan krijgen, vormen we daarbij ons zelfbeeld. In de loop van de tijd gaan we dan op zoek naar ervaringen die dat beeld bekrachtigen. Vaak blijkt het beeld dat we van ons zelf hebben niet klopt met het beeld dat anderen van ons hebben. Daarbij zijn we vaak ‘strenger’ voor onszelf. We kunnen namelijk altijd beter… en meer… presteren, sporten, ontwikkelen, aandacht hebben voor anderen en ga zo maar door. Perfectionisme staat zelfcompassie in de weg. Bovendien, wanneer je kiest voor authenticiteit is het van belang om je angst wat anderen van je vinden los te laten.

Door iets gewoon te uit te proberen, feedback te vragen, hoger te grijpen dan binnen je comfortzone gewoon is, ga je vanzelf meer ‘bezieling’ ervaren. Wees je ervan bewust dat je dat niet ontwikkelt op één dag. Het is een continu proces van zelfwaardering en vertrouwen geven in privé- en werkrelaties mét keuzes maken die dicht bij jezelf staan (wat overigens niet hetzelfde is als keuzes maken waarbij je de minste risico’s neemt!). Brown noemt het ‘bezield leven’: bereid zijn om onzekerheid te accepteren, jezelf bloot te geven en emotionele risico’s te nemen vanuit de overtuiging dat je ‘genoeg’ bent.

Stel jezelf eens de vraag: ‘Wat van jou heb je ‘verstopt’ en mag nog meer gezien worden?’ Onderstaande vragen helpen je daarbij.

 

  • Hoe kijk je naar jezelf?
  • Vraag eens een aantal mensen in je directe omgeving hoe ze jou zien?
  • Waar zit het verschil?
  • Wat ben jij gaan geloven over jezelf?
  • Wie ben jij dus in de kern?
  • In hoeverre laat je jezelf daadwerkelijk zien aan anderen?
  • Wat zou je daarin willen veranderen?

Wees jezelf! Er zijn immers al genoeg anderen!

Succes

Suzie Timmermans

Suzie Timmermans

Senior Coach