Suzie Timmermans

Suzie Timmermans

Senior Coach

Hoe kom je weer terug bij de kern?

 

Profijt van Coronatijd

In deze vreemde en voortslepende Corona tijd zijn veel van onze dagelijkse activiteiten noodgedwongen stil komen te liggen. Iedereen is afgelopen jaar in meer of mindere mate op zichzelf teruggeworpen. Wat ik vanuit mijn coachingspraktijk merk is dat dit verschillende emoties oproept. Sommige coachees ervaren drukte en stress door thuiswerken in combinatie met kids, anderen zijn blij dat ze meer tijd hebben doordat ze niet meer naar het werk hoeven te reizen, minder (sociale) verplichtingen hebben en een betere werk-privé balans ervaren. Dit geeft hen ook meer tijd en rust om te reflecteren op hun leven en loopbaan en te onderzoeken wie ze in de kern zijn.

 

 

Wat is je kern?

Je kern is je diepere zelf, je wezen, diegene die je in essentie bent, je eigen unieke, pure en niet gekaderde zelf, je vrije hart.

Zoals ik hiervoor al beschreef zijn we in onze huidige maatschappij de verbinding met onszelf en onze kern vaak kwijt. We worden dagelijks overladen met allerlei prikkels en informatie van buitenaf waardoor we het contact met ons lichaam, met ons gevoel en onze dieperliggende kern verliezen. We worden als het ware geleefd. Alles trekt aan je. Je werk, gezin, ambities, sociale druk, de steeds sneller wordende maatschappij, social media en de immense technologische vooruitgang en alle andere verschuivingen die op wereldniveau gaande zijn. 

Al deze prikkels werken bewust en onbewust op je in. Het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat je aandacht buiten jezelf wordt getrokken en je steeds verder verwijderd raakt van jezelf. Ook je eigen kaders, overtuigingen en blokkades afkomstig uit je opvoeding, normen en waarden, familielijn, negatieve en positieve ervaringen uit je leven kunnen een belemmering vormen in de verbinding met je kern. Maar hoe krijg je deze verbinding weer terug?

 

5 tips om meer vanuit je kern te leven

Er zijn verschillende manieren om meer ‘tot jezelf’ en je eigen kern te komen. Hieronder heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet;

 

  • Mediteer.

Door te mediteren help je je geest te ontspannen en meer in je lichaam te zijn. Er zijn diverse apps beschikbaar die je ondersteunen om (dagelijks) te mediteren (bv. Headspace, meditation moments). Prik een moment voor jezelf, zet je koptelefoon op en ga aan de slag. Ook meditatie vraagt geduld is mijn eigen ervaring, dus geef jezelf de tijd om het onderdeel te laten worden van je dagelijkse patronen.

 

  • Zoek (bij voorkeur in de natuur) de rust op.

Wanneer er geen of weinig prikkels zijn, kun je je gedachten de vrije loop laten gaan. Meditatief wandelen is ook een fijne vorm om meer in contact te komen met je eigen kern. Daarbij loop je met volledige aandacht voor jezelf en de natuur. Je concentreert je op je ademhaling en door de stappen bewust te zetten komt er meer rust in je hoofd en is er ruimte voor ontspanning.

 

  • Visualiseer je ideale leven over 5 of 10 jaar.

Deze oefening vergt misschien wat meer ervaring en kun je ook goed samen met een coach doen. Ga op een rustig plekje zitten, doe je ogen dicht en neem een sprong in de tijd. Waar ben je dan? Welke mensen zie je om je heen, waar woon je, wat doe je? Noteer vervolgens wat je hebt ervaren en schrijf voor je jezelf een concrete actie op die je kunt ondernemen om vandaag al een stapje dichterbij je ideale leven te komen.

 

  • Maak een moodboard over jezelf.

Pak een stapel tijdschriften, lijm en schaar en ga lekker aan de slag met afbeeldingen, uitspraken of teksten die je aanspreken. Plak dit op een groot vel papier en kijk vervolgens eens naar het totaalbeeld. Wat zie je en wat ze zegt dat over je verlangens, behoeften?

 

  • Teken of beschrijf je levensverhaal.

Een andere mogelijkheid is om aan de slag te gaan met je biografie. Dat betekent dat je je levensloop tot nu toe tekent of opschrijft. In mijn coaching maak ik ook vaak gebruik van biografisch werken.

Aan de hand van je geschreven biografie of levenslijn ga ik met je in gesprek over de thema’s, patronen, kernwaarden en drijfveren die voor jou van belang zijn en onderzoek in hoeverre deze terug te vinden zijn in je huidige (werkende) leven. Ik merk dat deze gesprekken vaak heel bijzonder en intens zijn, maar ook heel veel verrassende en mooie inzichten geven over wie je in de kern bent, wat je belangrijk vindt en wat je motiveert. Met deze informatie kun je in je huidige werk en privéleven opnieuw keuzes maken. Dit levert nieuwe energie, focus, kracht en (werk) plezier op.

 

Maak het niet te moeilijk of ingewikkeld voor jezelf, begin gewoon. Veel succes!