Leonie Mijnlieff
Senior Coach
Tips voor millennials: Leer te vertrouwen op je eigen keuzes voor je loopbaan!
In de afgelopen periode heb ik heel wat mensen mogen begeleiden bij hun loopbaanvragen. Mede dankzij het mooie initiatief van de overheid, het gratis aanbieden van ontwikkeladvies voor iedereen, hebben veel mensen er inmiddels gebruik van gemaakt. Het is een diverse groep die zich heeft aangemeld, van jong tot oud, met en zonder werk. Het waren leuke, spannende en soms verdiepende trajecten, met een aantal mooie en verrassende resultaten, zowel voor de deelnemers als voor mijzelf.
Millennials.
Als bijna vijftiger moest ik wennen aan een bepaalde generatie, namelijk de millennials. Zij hebben een enorm keuze aanbod op het gebied van studies en er zijn voor hen daardoor vele interessante werkgebieden en functies ontstaan. En……They want it all and they want it now! Namelijk:
- Je passie weten en die volgen,
- Die leuke, afwisselende goedbetaalde baan,
- Een leuke werksfeer met doorgroeimogelijkheden,
- Bijdragen aan dat wat in hun ogen zinvol is,
- En natuurlijk vrijheid.
Wat ik van een coachee begreep is dat millennials tijdens hun studie al te horen krijgen dat zij de leiders van de toekomst zijn. Best een grote verantwoordelijkheid om in je schoenen geworpen te krijgen. Zij dragen daarbij ook nog eens de zware last van een overbelaste wereld met zich mee, qua milieu, sociale media en prestatiedrift. Best veel om mee te dealen als ik dat zo bekijk. Dat je daardoor soms verwijderd raakt van jezelf, kan ik me voorstellen. We leren dat het denken belangrijk is, maar helaas gaan het denken en het innerlijk weten niet altijd even goed samen.
En dit is dan ook precies wat ik merk in de gesprekken. Velen zijn vastgelopen doordat ze vanuit “het denken” alles te proberen op te lossen, op zoek naar de juiste keuze. Schijncontrole als je het mij vraagt. Alles moet reeds uitgestippeld zijn, lijkt het wel. En falen is uiteraard geen optie. Het lijkt soms wel of de stappen naar die leuke functie overgeslagen moeten worden en of de oplossing geen pad meer mag zijn dat met vallen en opstaan bewandeld moet worden.
Velen starten met de vraag: “Wat wil ik nou echt?” “En wat vind ik nou werkelijk leuk?”
Wat ik in deze trajecten doe is dat ik stuur op het meer leren vertrouwen op je gevoel en om je gevoel niet te verwarren met je emoties. Dit doe ik o.a. doormiddel van visualisaties, want hiermee kom je goed in contact met je onderbewuste. Maar ook schrijfopdrachten en tekenopdrachten, deze technieken helpen om uit het hoofd te komen. Wanneer je in de creatieve stand komt, dan ben je dichter bij wat er in je hart leeft en waar je je met plezier mee wilt gaan verbinden. Dit is enorm helpend bij het maken van keuzes die bij je passen.
Op onderzoek gaan is ook belangrijk om uit het hoofd te komen. Ga ervaren en je oor te luisteren leggen bij anderen. Google eens op functies die je leuk lijken en ga via Linkedin en/of je netwerk in gesprek met mensen die deze functie hebben. Zo kan je van hen horen wat hun baan inhoudt, wat ze leuk vinden en minder leuk (en ja, mensen staan hier voor open). Vraag vooral ook hoe zij er gekomen zijn. Welke organisaties/bedrijven spreken je aan en waarom? Ga op zoek wat je voedt en waarin je gevoed wilt worden, laat je verrassen door jezelf. Welke interesses/ hobby’s heb je (vooral ook buiten je werk)? En schrijf je in voor een cursus of een korte opleiding. En vooral: durf fouten te maken, want ook daar leer je van!
Het geluk zit hem niet altijd in het weten, maar juist ook in het ontwikkelingsweg naar die wensbaan toe. Durf jij op pad te gaan met als leidraad je hart?