Leonie Mijnlieff

Leonie Mijnlieff

Senior Coach

Netwerken om aan die droombaan te komen 

Wist je dat 80 % van de banen ingevuld worden door het netwerk? Deze banen komen dus nooit op de markt, waardoor jij niet van hun bestaan weet. Op mijn opleiding leerde ik dit al van Aaltje Vincent. 80% is eigenlijk behoorlijk veel, als je daar over nadenkt.

Binnen een team of afdeling weet men al vaak ruim van tevoren dat er een baan vrijkomt. Er wordt gesproken over deze aankomende vrije plek en rondgevraagd of directe collega’s iemand weten die geschikt is voor de functie. Deze informatie verspreid zich vervolgens binnen een team of afdeling en wordt weer in hun netwerk gedeeld. Zo kan zo’n vrijkomende baan binnen korte tijd bekend zijn bij honderden mensen.

 

Dit houdt dus in dat netwerken belangrijk is.

Niet alleen om werk te vinden, maar vooral ook om er achter te komen wat leuke functies zijn en welke organisaties passen bij jouw visie of waarden. Zo ga je niet alleen meer af op tekst maar ook op je gevoel en heb je dus een betere kennis van zaken.

Maar hoe doe je dat, netwerken?

Je kunt natuurlijk aangeven in je eigen netwerk dat je op zoek bent naar een nieuwe functie, maar je kunt ook actief gaan netwerken. Hier zien veel mensen tegenop, maar eigenlijk is het best leuk! Je leert allerlei mensen en bedrijven beter kennen. Je eigen kennis wordt hierdoor verbreed, maar hoe pak je dit nu aan?

Via LinkedIn kun je op zoek gaan naar functies die je interesseren. Als je mensen gevonden hebt met de functie die jou interessant lijkt zie je, als je op deze persoon klikt, wie er in jouw netwerk een connectie met deze persoon heeft. Vervolgens kun je uiteraard vragen aan jouw eigen connectie of hij/zij jou wil introduceren. Is dit niet het geval, dan is er binnen LinkedIn ook een knop om iemand uit te nodigen voor een kopje koffie.

Dit moet je wel instellen:

  • Op iPhone / iPad app: klik onderaan in je profiel (in de app) op het potloodje bij Contactgegevens en dan weer op het potloodje bij Neem contact op met… en kies dan de knop Een kop koffie :).
  • Op de Android app: klik onderaan in je profiel (in de app) op de blauwe cirkel met +. Kies bij  aanvullende informatie op het +-teken, klik op onderwerpen voor contact en vervolgens op de koffieknop.

Maar je kan uiteraard ook gewoon de persoon in kwestie een connectie verzoek sturen met een begeleidend tekstje. Iets in de trant van:

Beste …,

Ik ben een (noem hier je laatste of huidige functie) ……….. en momenteel ben ik op zoek naar een nieuwe uitdaging (of ik ben me aan het oriënteren op de arbeidsmarkt). Ik wil graag eens met je praten over jouw functie (of als het helderder voor je is wat je zoekt): over de vraag of mijn achtergrond passend is bij wat jullie doen. Zullen we een keer een kop koffie drinken? 

Hoe pak je vervolgens zo’n gesprek aan?

Je vertelt bij de uitnodiging (van de kop koffie) dat je je aan het oriënteren ben op de arbeidsmarkt en dat je graag meer wil weten over het bedrijf/ de functie waar de betreffende persoon werkzaam is. De meeste mensen vertellen graag over zichzelf en hun werk, dus je zal eerder een positieve reactie krijgen dan een negatieve. Tijdens de (online) ontmoeting toon je vooral interesse. Je vraagt de ander dus het hemd van het lijf :-D. Wel is het belangrijk dat je voor jezelf weet welke richting je op wilt of wat voor soort werk je zoekt. Mocht je merken dat je nog iets meer wilt weten over een andere functie of richting binnen de organisatie, vraag de persoon dan of hij/zij je wil introduceren bij iemand anders.

De partij waarmee je netwerkt zal hoogstwaarschijnlijk vragen naar wat jij wilt/zoekt. Zorg dus dat je een positieve indruk achterlaat! Heb je vaardigheden, kwaliteiten en een aantal succesverhalen paraat, zodat de ander ook haakjes heeft, mocht er een functie vrijkomen.