Leestijd: 3 minuten | Gemiddelde waardering: 4.6/5

Zit je veel stil? Geef het bewegen een prominente(re) plek!’

‘We hebben nu een pauze van 10 minuten. Sta op, pak wat te drinken en loop even twee keer de trap op en af.’ Dit is wat ik als facilitator van een webinar laatst tegen de deelnemers zei voordat we een korte pauze tegemoet gingen. Het was een lange zit voor hen. Door het advies van het kabinet om tot 1 september 2020 zoveel mogelijk thuis te werken, zitten we met velen veel vaker en langer achter, aan of op het (PC-, laptop-, smartphone- of tablet-) scherm.

Hoe lang ben jij dagelijks online voor werk (te vinden)? En wat doe je tijdens, tussendoor of erna om voldoende te bewegen en te ontspannen? Hoe is het met jouw privé-werkbalans gesteld? Aan het belang van bewegen en goede voeding voor een gezonde levensstijl wordt in de media al jarenlang veel aandacht besteed. Vitaliteit is een ‘hot item’ en door het vele thuiswerken van nu moeten we ons er opnieuw en extra bewust van zijn én actie op ondernemen. Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen!

In samenwerking met neurowetenschapper Erik Scherder is de Hersenstichting bijvoorbeeld een bewustwordingscampagne gestart en deze is gericht op het verbeteren van je hersengezondheid. Het doel is om Nederlanders te activeren om door de dag heen meer te bewegen en het patroon van te lang zitten, te doorbreken. Dagelijks een half uurtje stevig wandelen (download bijv. gratis de Ommetje-app ) of fietsen is al heel effectief. Het is goed voor je denkvermogen, nachtrust en stemming en het vermindert stress. Het werkt preventief voor wat betreft de kans op ziektes, infecties en virussen.  

Angelique de Kruijff

Senior Coach

Ik geloof dat je altijd een keuze hebt en ik wil samen met jou uitvinden hoe fit je bent om deze te maken. Daarvoor onderzoeken we de belemmerende factoren die het bereiken van jouw gewenste situatie in de weg staan. Door anders te doen dan voorheen, ontstaan kansen en mogelijkheden.

‘Waarom binnen je comfortzone blijven als daarbuiten veel meer te beleven valt?’ (Loesje)

Hoe meer te bewegen als het leven zich ‘online’ afspeelt

Maar hóe kan je nou gedurende de dag meer bewegen als je in deze rare tijden wordt gedwongen activiteiten en werkzaamheden online te doen?
De voorzitter, ‘host’ of facilitator van een online bijeenkomst kan zorgen voor beweging tijdens de meeting. Op het internet vind je een scala aan voorbeelden van activerende werkvormen maar uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je lichamelijke (in)activiteit. Ook een coach kan je helpen manieren te vinden om bewegen leuk te maken, het op je agenda te zetten en klein te starten.

Door ervoor te zorgen dat beweging een prominente(re) plek in je dagindeling heeft, ben je ook vast en zeker een effectieve werkvinder, een productieve werknemer en een leuke collega, partner, vriend(in) en familielid!

Heb je weinig energie en motivatie om in beweging te komen?
De coaches van Carrièrepoort helpen je graag met het zetje in de juiste richting. Denk bijvoorbeeld aan loopbaanbegeleiding.