Carla Scholten

Carla Scholten

Senior Coach

Niemand houdt van afwijzingen. Je hebt je CV en je LinkedIn profiel bijgewerkt, je hebt een motivatiebrief opgesteld en het sollicitatiegesprek ging goed. Al met al heb je veel tijd besteed aan de sollicitatie en je wordt helaas toch afgewezen. Hoe ga je om met deze afwijzingen?

Waarom word ik afgewezen?

Helaas horen afwijzingen bij het hele sollicitatieproces en toch kan het voelen als een persoonlijke afwijzing; het gevoel dat je toch niet goed genoeg bent. En dit gevoel doet pijn. Het beeld dat je hebt van de sollicitatie komt niet overeen met jouw verwachtingen over hoe het zou uitpakken.

Je leert in te zien dat je eigenlijk, na je maximaal voorbereid te hebben, geen controle hebt over de uitkomst van een sollicitatie. Het leven geeft je nu eenmaal niet altijd precies datgene dat je wilt. Wat je wel hebt is de controle over je eigen gedachten.

Heel passend hierbij is de uitspraak van Tony Robbins:

‘’We will always carry anger and hurt in our hearts as long as we have expectations of other people and life conditions we can’t control. Trade your expectations for appreciation. The moment you do, your whole world transforms’’

Laat de ander niet de controle hebben over jouw gemoedstoestand. Ook niet bij een sollicitatie afwijzing. Je bepaalt je zelfwaardering op basis van de gedachten die je hebt. Alleen jij bepaalt of je je emoties door anderen laat bepalen.

De logische redenen van een sollicitatie afwijzing

Als je gaat relativeren zie je dat er een hoop factoren zijn waarnaar gekeken wordt tijdens een sollicitatiegesprek. Dit staat los van jezelf en dit kun je niet kunt beïnvloeden. Deze factoren kunnen wel de reden zijn dat jij de gewenste baan niet krijgt. Denk aan het volgende:

  • Als je wordt uitgenodigd voor een (vervolg) gesprek spelen er allerlei irrationele aspecten mee zoals de ‘klik’’ met de collega’s, of je wel past in het team en het vertrouwen dat zij jou de klus zien doen.
  • Misschien klikte het met een andere sollicitant beter en was diegene net iets meer afgestemd op de vacature. De relatie van de sollicitant en de werkgever is moeilijk te voorspellen; er komt dan ook een flinke dosis geluk bij kijken.

Wat zeg je na een afwijzing op een sollicitatie?

Ondanks de teleurstelling is het belangrijk om het bedrijf altijd te bedanken voor hun tijd. Wil je toch graag bij het bedrijf werken? Vraag of er andere functies zijn die beter bij jou passen en vergeet nooit om feedback te vragen. Deze feedback kan namelijk erg waardevol zijn voor een toekomstige sollicitatie!

Reflecteer na de sollicitatie afwijzing

Zie solliciteren als een oriëntatie om te kijken of dit wel de geschikte organisatie is voor jou. Blijf hierbij wel trouw aan je eigen waarden om hierin een keuze te maken maar accepteer ook dat jij kan worden afgewezen.

Als je dan wordt afgewezen, praat er met anderen over en leer van deze ervaring. Probeer de reden van de afwijzing te achterhalen. Misschien kun je tips krijgen die je bij een volgend gesprek weer kunt inzetten. Daarnaast niet onbelangrijk; blijf vertrouwen houden!

Kun jij ook ondersteuning gebruiken in het sollicitatieproces, neem dan gerust contact op met mij of één van mijn collega’s!