Logische Niveaus van Dilts

 

Iedereen heeft een uniek talent. Je bent hier met een reden. Doelstellingen kunnen je enorm motiveren. Nog krachtiger is het ontdekken en juist formuleren van jouw missie. Jouw missie is de bundeling van jouw unieke talenten en van je belangrijkste drijfveren. Het laat in één oogopslag zien waar je voor staat. Dat geeft je een sterke focus en profilering, in plaats van een onduidelijk imago. Dat is vaak het effect als je missie onduidelijk is, of wanneer je meerdere missies/drijfveren tegelijkertijd nastreeft.

 

De ‘Logische Niveaus van Dilts’, ontwikkelt door Robert Dilts, een van de grondleggers van NLP,  laat je goed in kaart brengen wat je missie is in een bepaalde context of situatie.

Volgens Dilts heeft elke context of situatie 6 variabelen:

  • Omgeving (waar speelt de situatie zich af)
  • Gedrag (welk gedrag vertoon je in die omgeving)
  • Capaciteiten (welke capaciteiten laat je zien, welke gebruik je wel/niet)
  • Overtuigingen (waar geloof je in, in die specifieke situatie)
  • Identiteit (welke rol heb je in die situatie)
  • Missie (wat levert het allemaal op, als je in die situatie dat specifieke gedrag, capaciteiten, overtuigingen en rol neerzet?).
logische niveaus van dilts

 

Een missie kun je omschrijven als krachtige statement met een “zijn” en een “doen” component, liefst in één zin, maar dit hoeft niet. Bevat het geen “hebben” component en is het niet in de tijd geformuleerd, dan is het geen doel. Voorbeelden van een missie:

 

“Mezelf en anderen inspireren vrijheid en vitaliteit te ervaren”

 

“Gelukkig zijn door positief in het leven te staan met oog voor mijn omgeving”

 

“Ik ben een aanjager die mensen bij elkaar brengt, mensen tot ontwikkeling laat komen en daarmee synergetische resultaten behaalt”

 

“Mezelf, mensen om me heen en bedrijven helpen en inspireren het beste uit zichzelf te halen, en zo meer succes te hebben in je leven. Mijn succes delen met zoveel mogelijk mensen en speciaal diegene die me dierbaar zijn. Dit doe ik door me 200% in te zetten, connecties te maken, en mezelf te omringen met mensen die mij steunen en inspireren; door veel te geven”

Op deze manier vind je makkelijker de baan die bij je past of ontwikkel je in je loopbaan.