Online banen zoeken met JobPort

 

Je wilt nieuw werk vinden, wellicht na ontslag bij reorganisatie en je een outplacementtraject is aangeboden. Dan is een baan zoeken via internet de snelste manier. Je kunt direct vacatures vinden en ook direct solliciteren. Via een groot aanbod van vacaturesites kun je de baan vinden die bij je past. Digitaal solliciteren en afwachten tot je uitgenodigd wordt. JobPort is zo’n dergelijk systeem, maar eerst wat meer verdieping in het online banen zoeken.

 

De nadelen van online werk zoeken

 

Dat werk vinden via internet makkelijk is klopt. Je kunt van achter de laptop of PC direct vinden of iets bij je past. Het is echter niet de meest effectieve wijze om een baan te vinden. Hier zijn meerdere redenen voor:

  1. Door het grote aanbod van vacaturesites kom je dezelfde vacature op verschillende sites tegen. Op de zogenaamde ‘spider’-websites* (bv. Indeed) kom je zelfs dezelfde vacatures meermaals tegen.
  2. Je kunt via de diverse sites niet bijhouden welke vacatures je al bekeken hebt, of op welke je al gesolliciteerd hebt. Daardoor kan het voorkomen dat je meermaals op dezelfde vacature klikt die je al bekeken hebt.
  3. Wat online zoeken ook lastig maakt zijn functie synoniemen. Organisaties geven banen met soortgelijke werkinhoud, verschillende functienamen (denk aan het bekende voorbeeld van schoonmaker die ook interieurverzorger wordt genoemd). Dus als je zoekt op een functienaam, vindt je geen synoniemen voor andere functienamen die hetzelfde inhouden. Als je zoekt op bv schoonmaker, loop je alle vacatures van interieurverzorger mis.
  4. De laatste en meest belangrijke reden: online zijn slechts 30% van alle vacatures in Nederland te vinden. 70% verschijnt niet eens online en wordt via-via gevonden. Je kansen zijn online dus kleiner op het vinden van werk. Maar mocht je online en ‘offline’ combineren heb je natuurlijk een grote voorsprong op de rest!

 

JobPort maakt het makkelijker

 

JobPort helpt om naast online, ook offline contact te zoeken met mogelijk nieuwe werkgevers. Het systeem is een spider waardoor je dezelfde vacatures kunt vinden als bijvoorbeeld Indeed.

JobPort haalt alle dubbele vacatures eruit. Bovendien kun je via JobPort bijhouden op welke vacatures je wel gesolliciteerd hebt en welke je niet interessant vindt.

 

Beroepsgroepen

 

JobPort geeft ook de mogelijkheid om op beroepsgroepen te zoeken. In een beroepsgroep zijn alle synoniemen van functienamen geschaard, die nagenoeg dezelfde functie-inhoud hebben. Je kunt zoekprofielen opstellen die voldoen aan jouw eisen, waardoor je op de hoogte gehouden wordt van de nieuwste vacatures die aan jouw eisen voldoen. Zo wordt de 30% van het vinden van vacatures gemakkelijk gemaakt.

 

De poort naar een nieuwe werkgever

 

JobPort heeft een link naar LinkedIn en heeft de mogelijkheid om bedrijven te vinden die bij je passen. Je kunt selecteren op regio, branches, bedrijfsgrootte, of zoeken op functies die organisaties hebben. Zo raak je geïnspireerd door bedrijven die je misschien niet kent. Door de koppeling met jouw LinkedIn profiel kun een interessante organisatie volgen. Het laat je ook 1e-, 2e-, en 3-graadscontacten zien die werkzaam zijn binnen deze organisatie. Deze mensen kun je benaderen om te netwerken. JobPort blijkt vaak een effectieve module in outplacement.

 

Zijn er ook nadelen?

 

Er Zijn drie belangrijke nadelen aan het gebruik van JobPort:

  1. Het systeem is niet gratis toegankelijk. Je kunt er particulier geen gebruik van maken, alleen via een coach of een outplacementbureau is dit mogelijk.
  2. Er wordt een aanbod gedaan om Online Jobhunting aan te schaffen. Dit brengt uiteraard kosten met zich mee terwijl jouw coach of outplacementbureau de aangewezen partij is om dit te verzorgen.
  3. Ook nadelig is het te veel vertrouwen op de zoekprofielen die je hebt ingesteld. De arbeidsmarkt vraagt juist dat je actief zoekt, en niet passief wacht op vacatures. JobPort valt of staat met jouw eigen activiteiten. Dus blijf zoeken naar nieuwe vacatures en leun dus niet achterover zodra alles goed is ingesteld.

 

De voordelen winnen het van de nadelen van standaard vacaturezoekmachines

 

Met een portal die je zowel online, als offline helpt om banen te vinden behels je een groter deel van vacatures op de arbeidsmarkt. Naast makkelijk, ben je ook effectief bezig en vergroot je duurzaam succes op het vinden van werk aanzienlijk.

*Een spider haalt pagina’s van internet op, op basis van ingegeven zoektermen. Google is de bekendste spider.