Jeanne Weenink

Jeanne Weenink

Senior Coach

Wegens rijkdom verkocht

Hij had een goedlopend café in mijn geboorteplaats. Zo’n plek waar mensen elkaar ontmoeten, ogenschijnlijk over koetjes en kalfjes praten, maar ondertussen zichzelf laten zien en elkaar echt leren kennen. Menig eenzaam uurtje is in zijn café geheeld.

Hij is het vak ingerold. Hij moest nu eenmaal de kost verdienen en een kantoorbaan was niks voor hem. Hij hield van mensen om zich heen. En van muziek. Als kleine jongen was hij al dol op speelgoedinstrumenten, maakte zijn ouders gek met het lawaai dat die dingen konden produceren.  Zijn moeder, ruimdenkend voor die tijd, gaf hem een gitaar toen hij een jaar of tien was. Voor lessen was geen geld, maar hij wist in no time de prachtigste melodieën uit zijn grote vriend te halen. Op de middelbare school leidde hij de schoolband. Een klasgenoot had thuis een piano en maandenlang was die jongen zijn beste vriend.

 

 In zijn café werd niet alleen gedronken, maar ook muziek gemaakt door wie dat wilde. Zelf schiep hij regelmatig sfeer met zijn gitaar. Steeds vaker werd hij gevraagd om te komen spelen op feestjes, op bruiloften, op dorpsfeesten. Geleidelijk aan werd hij de troubadour van het dorpje en ook daarbuiten wisten ze hem steeds vaker te vinden.  Hij genoot.  Steeds vaker was hij onderweg en als hij in zijn eigen café stond, was het meestal alleen om met zijn muziek sfeer te scheppen. Een sfeer die zijn omzet deed groeien, al vond hij dat bijzaak.

En nu staat er op zijn toko: Wegens rijkdom verkocht. Het café heeft hem gebracht wat hij zocht: de mogelijkheid om vrij te zijn, om te doen wat hij het liefste doet. Muziek maken, sfeer scheppen en anderen blij maken. Troubadour zijn. Wat een rijkdom!

Een mens kan op veel manieren rijk zijn. Het zet me aan het denken over mijn eigen leven. Ik vraag me af of ik in mijn leven dikwijls zo’n onzekere maar bewuste keuze heb gemaakt.

En jij? Hoe vaak durfde jij te kiezen voor jouw geluk, zelfs als dat een onzeker pad was? En hoe maakte je het pad dat je voor ogen had veilig voor jezelf en behapbaar?