Suzie Timmermans

Suzie Timmermans

Senior Coach

Mindfuck

 

Wellicht herken je het: je gedachten en gevoelens gaan met je op de loop en je het lukt je niet om dat te veranderen of te stoppen. Langzaam kom je in een negatieve ‘gedachten’ spiraal terecht, raak je gefrustreerd en heb je last van je energie lek.

Als psycholoog ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in het brein en de manier waarop het gedrag van mensen hierdoor wordt beïnvloed. Ook in de vele (loopbaan)coaching trajecten en gesprekken die ik voer met kandidaten komt dit vaak aan de orde.

Mijn ervaring is dat door met elkaar in gesprek te gaan, inzicht te geven in de werking van deze ‘mentale’ processen en een oplossing aan te bieden, deze cirkel kan worden doorbroken. Hierdoor krijg je weer invloed (op je eigen gedachten en gevoelens), ontdek je nieuwe mogelijkheden en gaat de energie weer de juiste richting in stromen.

 

 

Krijg de controle terug over je eigen gedachten!

Hieronder beschrijf ik kort 2 voorbeelden van situaties waarbij je brein met je aan de haal gaat en geef ik oefeningen om dit te doorbreken.

 

 • Sociaal panorama; “oftewel de plek die iemand inneemt in je gedachten.”

Je kunt je soms sterk laten beïnvloeden (of domineren) door een persoon (bijv.; leidinggevende/collega/ouder). Dit belemmert je om jezelf te zijn, eigen keuzes te maken of je uit te spreken. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat je onbewust in je brein (jouw ‘mental space’) iemand een bepaalde (dominante) plek hebt gegeven. Deze persoon staat dan boven je, of (dichtbij) voor je.

 

Oefening:

Door de verhoudingen tussen jou en de persoon te visualiseren en het beeld in je brein letterlijk uit te tekenen op papier of op de grond te markeren krijg je inzicht in deze verhoudingen.

 • Pak een tweetal lege vellen papier;
 • Schrijf op het 1e blad de naam van jezelf en op het 2e  blad de naam van de andere persoon (personen);
 • Ga op je eigen blad staan en voel hoe het is om op deze plek te staan;
 • Leg nu het blad van de ander neer op de voor jou gewenste plek (leg het bijv. verder weg of juist dichterbij);
 • Ga weer op je eigen blad staan en voel (of) en wat er is veranderd in de onderlinge verhoudingen.

Door deze ‘mentale verschuivingen’ uit te proberen, is de kans groot dat de relatie in de praktijk ook een andere lading gaat krijgen. De volgende keer dat je met deze persoon in contact bent, visualiseer je bewust de ‘nieuwe’ plek die je iemand hebt gegeven. Dit levert vaak een ander gevoel op. Je voelt je gelijkwaardiger, iemand staat meer naast je, of je kunt juist wat meer afstand nemen.

Werken met een sociaal panorama kan lastig zijn om zelf uit te voeren. Een coach kan deze oefening ook in een sessie met je behandelen.

 

 

 • Belemmerende overtuigingen

Belemmerende overtuigingen zijn vaak ook ‘hardnekkig’. Ik merk dat mensen die gecoacht worden het moeilijk vinden om de stappen te nemen die ze graag willen nemen en hen ook echt verder gaan brengen. Belemmerende overtuigingen zijn gedachten die je (onbewust) als waarheid hebt gemaakt. Deze gedachten gaan hierdoor een ‘eigen leven’ leiden en nemen de overhand.

 

Oefening:

Merk je dat je eigen overtuigingen je in de weg zitten? Benoem voor jezelf een overtuiging die je belemmert om iets te (gaan) doen. Schrijf dan vervolgens bij deze overtuiging onderstaande vragen eens voor jezelf uit:

 • Is het waar? (ja/nee);
 • Kun je absoluut weten dat het waar is? (ja/nee);
 • Hoe reageer je? Wat gebeurt er wanneer je die gedachten gaat geloven? Welke emoties roept het op? Welke beelden zie je?;
 • Wie zou je zijn zonder deze gedachten?

 

Vervolgens kijk je of je deze overtuiging kunt omkeren. Dit geeft je de kans om het tegenovergestelde te ervaren van waar je in gelooft. Bijvoorbeeld de overtuiging: “Hij heeft mij gekwetst”. Deze kun je ombuigen naar: “hij heeft mij niet gekwetst, ik heb mezelf gekwetst of hij heeft mij geholpen”. Ga bij elke omkering na hoe deze in die situatie even waar of meer waar is.

Hoogstwaarschijnlijk kun je na het beantwoorden van deze vragen je eigen gedachten al wat meer relativeren. Het vraagt wel oefening en geduld (herkenning van je eigen belemmerende gedachten en het hiervoor in de plaats zetten van andere stimulerende gedachten) maar het levert je zoveel meer rust en zelfvertrouwen op. Ik kan me zeker voorstellen dat het lastig voor je is, uiteraard kan ook hier een coach je hierbij ondersteunen. You can do it!!