Er is haast niets menselijker dan dat, je zorgen maken. Je zorgen maken over de veranderingen op je werk, over de aankomende reorganisatie, over een uitdagend project waar je mee bezig bent of over het vinden van werk. Het leven biedt ons legio mogelijkheden om ons zorgen over te maken.

Als je nu eens inzoomt op ‘het zorgen maken’ en je kijkt terug naar eerdere ervaringen die je ermee hebt, dan merk je dat ‘je zorgen maken’ veelal bestaat uit eindeloos nadenken volgens een herhalend circulair patroon. Nadenken over zorgen, zonder dat het je eigenlijk iets oplevert. Behalve dan dat het je enorm kan vermoeien, je in een negatieve emotiesfeer brengt, je stress oplevert, je nachtrust kost, je creativiteit blokkeert en soms zelfs dat het juist creëert waar je ‘bang’ voor bent (self fulfilling prophecy). Het levert je dus meestal geen vruchtbaar resultaat op en het kost je vooral levensvreugde en energie. Dus waarom zou je het dan doen?

De gouden tip is daarom ook heel eenvoudig: stop ermee!

‘Ja, maar’.. en dan komen er meestal veel gedachten die dat proberen te weerleggen. Logisch….maar is het werkelijk zo logisch?

Om al die opkomende ‘maars’ te pareren kun je op zo’n moment voor jezelf eens het volgende logische vragenprogramma aflopen:

Guy Andreoli

Guy Andreoli

Senior Coach

Als je er voor kiest jouw ware pad te gaan lopen zal deze zich vanzelf aan je tonen.

Dat kan je helpen om al die ‘maars’ die optreden en die je feitelijk ‘in het zorgen maken’ houden te relativeren, waardoor het makkelijker wordt om de keuze te maken om er mee te stoppen. Zodat je  vervolgens je aandacht kunt gaan richten op dingen die je blij maken. Vanaf dat moment kom je als vanzelf in een meer ontspannen modus, waardoor zomaar ineens die inspiratie komt. Of dat geweldige creatieve idee ‘plopt’ in je hoofd waarmee je het werkelijke probleem kunt oplossen.

De oplossing voor ‘je zorgen maken’ is dus uiterst eenvoudig. De uitvoering is vaak uitdagender en vraagt om de nodige innerlijke assertiviteit, een zekere mate  van vasthoudendheid en -wellicht-  een loopbaanprofessional die je op weg helpt. Met als doel dat je het zelf doet. Je zult het merken, hoe vaker je dit ‘oefent’ hoe makkelijker het gaat. En het resultaat is zeker de moeite waard.

Ik wens je veel zorgenloze tijden!