Jeanne Weenink

Jeanne Weenink

Senior Coach

Is passie een voorwaarde voor succes?

“Ik weet echt niet wat ik wil in mijn werk en dat houdt me bezig! Wat ik weet is wat ik vooral níet wil. Iedereen om me heen vraagt continu hoe het staat met mijn zoektocht naar ander werk en of ik al iets nieuws heb gevonden. Dat maakt me onzeker”.

Veel van mijn cliënten weten niet precies wat ze willen in hun werk, ze missen een passie. Vaak voelen ze zich hierdoor wanhopig. Doordat ze ontslag hebben genomen, gezondheidsproblemen hebben of niet op hun plek zitten in hun huidige werk, zijn ze op zoek naar een nieuwe functie. De druk van buitenaf is hierbij vaak groot, want je moet toch snel weer aan het werk?!

Er zijn geluksvogels die wél een duidelijke passie hebben waar ze zich in hun werk helemaal op kunnen richten. Veel meer mensen hebben echter niet zo’n uitgesproken idee van waar ze blij van worden en hebben meerdere interesses. Daar is niets mis mee, een mens kan meerdere passies combineren en zelfs van passie veranderen wanneer de huidige begint te vervelen. De zoektocht naar die ene passie kan je zelfs blind maken voor andere mogelijkheden en ervoor zorgen dat je kansen mist.

Toen ik voor het eerst zelf iemand sprak die gemotiveerd en enthousiast was zonder één grote passie of doel in het leven te hebben, voelde dit voor mij bevrijdend. Het voelde goed om iemand te spreken die ook tijdelijk de focus en scherpte miste en daar iets positiefs mee deed. Het hielp me om mijn niet-weten echt te omarmen. Ook mijn cliënten hebben baat bij dit inzicht. Eenmaal in contact met mij, is de opluchting vaak groot wanneer ik cliënten vertel dat ze niet meteen hoeven weten waar hun passie ligt.

Er zijn veel mensen met vragen zonder antwoorden in de zoektocht naar een passie. Toch horen we dit maar zelden. We doen ons succesvol voor op sociale media en willen non-stop gelukkig zijn, privé en in onze loopbaan. Dit is natuurlijk een utopie. Niet alles zal constant fantastisch te zijn en dat hoeft ook niet. Soms is goed genoeg voldoende. Ons geluk hangt niet af van passie of eeuwig succes.

Is het echt zo erg om het even niet te weten? Niet scherp te hebben welke passie je in je werk zoekt? De kunst is om rust te zoeken in die onwetendheid en de tijd te nemen. Een passie vinden legt veel druk op mensen, terwijl passie maar een emotie is – en dus ook kan veranderen.

Nog steeds raak ik wel eens in paniek als ik bedenk dat ik geen plan heb voor komende jaren, maar mijn even niet -weten verlamt me niet meer. Ik begin gewoon aan het volgende en ga me onderweg amuseren. Mijn passies mogen wisselen in de loop van de tijd. Ik hoef niet meer allen maar super-succesvol te zijn. Ik vind goed genoeg voldoende.

Het is oké!