Hoe bereid jij je voor op je nieuwe baan/ opdracht?

De buit is binnen! Na een intensieve zoektocht en/of sollicitatieprocedure kun je aan de slag in je nieuwe baan of start je als zzp’er aan een nieuwe opdracht. Uiteraard ben je hartstikke blij dat het gelukt is om die leuke baan of opdracht binnen te halen. Er is een startdatum afgesproken en je hebt het goede nieuws gedeeld en gevierd, want successen moeten natuurlijk altijd gevierd worden.Naarmate de startdatum dichterbij komt, stijgt wellicht ook de spanning, want iets nieuws beginnen zorgt altijd wel voor wat gezonde spanning. Voor iedereen voelt de spanning anders aan en is ook het moment dat het voelbaar is verschillend.

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor de start van jouw nieuwe baan of opdracht. Hierbij een aantal tips over hoe je aan de hand van een goede voorbereiding de ideale start kan maken in jouw nieuwe baan of opdracht. Want een goede start, maakt het makkelijker om een goed vervolg te hebben in jouw nieuwe baan en nieuwe stap in jouw loopbaan.

Tips en advies nieuwe baan / opdracht

1. Sluit je oude baan, opdracht of periode van werkloosheid positief af.
Sommige omstandigheden maken het lastig om met een positief gevoel bij je oude werkgever weg te gaan.  Probeer ondanks deze omstandigheden de positieve ervaringen en momenten te onthouden. Onderzoek ook wat je eigen leerpunten zijn, zodat je hieraan kunt werken. Vind je het echt heel moeilijk om je vertrek te verwerken, schakel dan een coach in. Het risico bestaat dat je deze negatieve en moeilijke lijn doortrekt in je nieuwe baan of opdracht en dat zou zonde zijn! Mocht je wel op positieve noot vertrekken, doe er alles aan om zo goed mogelijk alles over te dragen en achter te laten. Jouw oude werkgever en collega’s blijven immers een onderdeel van je professionele netwerk. Het is belangrijk om ook op het einde een goede indruk achter te laten.

2. De ontwikkelingen volgen van het bedrijf, branche en/of locatie waar je gaat werken.
Dit kan heel laagdrempelig door op bijvoorbeeld LinkedIn lid te worden van groepen die verwant zijn aan wat je gaat doen. Je kunt ook de LinkedIn-pagina en andere social media accounts volgen van het bedrijf waar je aan de slag gaat. De meeste branche- en beroepsverenigingen zijn ook op social media te vinden, deze volgen is ook superhandig! Mocht je nog niet alle influencers kennen en volgen binnen je vakgebied, dan is het nu een goed moment om dat alsnog te doen.

3. Neem nog een keer de functieomschrijving en aanvullende informatie over jouw verwachte werkzaamheden goed door. Hierdoor ben je goed op de hoogte van wat er qua inhoud van jou verwacht wordt en kun je hierover in de eerste weken concrete en duidelijke afspraken maken.

4. Stippel je nieuwe routine van tevoren uit.
Een nieuwe baan of opdracht  kan betekenen dat je andere werktijden hebt, verder of minder moet reizen, wel of niet met de auto kunt gaan en nog vele andere dingen die een invloed zullen hebben op je dagelijkse schema. Des te eerder het voor jou inzichtelijk wordt hoe je nieuwe baan je leven beïnvloedt, des te eerder je aanpassingen kunt maken in je dagelijkse routines. Dit zorgt ervoor dat de transitie soepeler verloopt en dat jij goed voorbereid van start gaat.

5. Garderobe check.
Het lijkt misschien oppervlakkig, maar in mooi en lekker zittende kleding voelen de meeste mensen zich stukken zelfverzekerder. Er is niets zo ongemakkelijk en afleidend als het dragen van kleding met een slechte pasvorm op je werk.  Bekijk eerst of je garderobe past bij je nieuwe baan of opdracht. 2. Neem dan ook gelijk de tijd om alles wat niet past en wat niet lekker zit weg te doen en eventueel te vervangen door nieuwe kleding.

6. Bedenk voor jezelf wat je wilt leren en bereiken in je nieuwe baan of opdracht.
Welke doelen wil je bereiken en hoe denk je in de beginfase (de eerste 3 maanden) hier een goede basis voor te kunnen leggen.

7. Probeer een paar vrije dagen of vakantie te nemen voor je start, zodat je uitgerust en fris kan starten.

8. Bereid je eerste dag goed voor.
Zoek je routebeschrijving uit, inclusief plan A en B. Bereid een goede ontbijt en lunch voor. Leg je kleding alvast klaar. Neem je pitch nog even door, want je zult vaak jezelf moeten voorstellen aan verschillende mensen. Het is altijd fijn als het lekker fris in je geheugen ligt en wellicht moet je er wat kleine aanpassingen in maken. Ga op tijd naar bed en niet snoezen de volgende ochtend!

9. Last but not least: vergeet niet gewoon lekker jezelf te zijn! 

 

Dit waren mijn tips voor een goede start aan jouw nieuwe baan of opdracht!

Amelia Sealey – Senior loopbaancoach