Suzie Timmermans

Suzie Timmermans

Senior Coach

Gun jezelf (meer) werkgeluk!

 

De tijd gaat voor veel van ons snel en voordat je het weet is er weer een jaar voorbij. Vaak breng je behoorlijk wat uurtjes daarvan door met werken.

Vooral in de vakantieperiode, wanneer je even afstand neemt van je werk en je dagelijkse bezigheden, heb je meer tijd om je hierop te bezinnen. Dan wordt het vaak duidelijker wat hierin voor jou belangrijk is en waar jij je geluk in je werk uit haalt. Het is dan ook niet gek om af en toe eens voor jezelf te beoordelen of je huidige baan je nog gelukkig maakt.

 

 

 

 

 

Wat bepaalt nu eigenlijk je werkgeluk?

Volgens geluk deskundige David Meyers verkeren gelukkige mensen vaak in een toestand van ‘flow’; ze zijn in beslag genomen door taken die een uitdaging vormen maar die hen niet overweldigen. Bovendien hebben gelukkige mensen het gevoel meester te zijn over hun leven.

Hoe krijg je meer geluk in je werk? We onderschatten vaak hoeveel we in een jaar kunnen verwezenlijken, wanneer we elke dag een beetje vooruitgang boeken. Belangrijk is dan dat je jezelf concrete doelen stelt en die opdeelt in dagelijkse kleinere behapbare subdoelen. Daarnaast vormt het hebben van sociale relaties ook een belangrijk onderdeel bij het bepalen van ons (werk) geluk. Uit onderzoek is verder gebleken dat gelukkige medewerkers betere evaluaties krijgen, meer energie hebben, productiever en gedrevener zijn. Werkgeluk is van invloed op ons levensgeluk, maar ook omgekeerd. Genoeg redenen om je werkgeluk serieus te nemen dus.

 

Om je hierin op weg te helpen heb ik onderstaande vragen voor je op een rijtje gezet:

  • Heb ik in beeld wat mijn kwaliteiten en talenten zijn?
  • (In hoeverre) maak ik daar nu in mijn werk gebruik van?
  • Hoe kan ik door kleine aanpassingen in mijn werk te doen, nog meer gebruik maken van mijn talenten?
  • Wat wil ik komend jaar leren, of waarin wil ik mezelf verder ontwikkelen?
  • Welke doelen of uitdagingen stel ik hierbij voor mezelf voor komend jaar?
  • Hoe kan ik deze doelen opsplitsen naar kleinere doelen per maand/per week?
  • Op welke manier maak ik mijn wensen of ambities bespreekbaar met mijn collega’s of leidinggevende?
  • Passen mijn wensen en ambities ook bij wat mijn bedrijf/organisatie nodig heeft en andersom?

 

Mocht uit bovenstaande vragen blijken dat jouw talenten, doelen of loopbaanwensen niet (meer) aansluiten, dan is het goed om dit te signaleren en hier actie op te ondernemen. Vanuit mijn ervaring met coachees merk ik dat het roer vaak niet helemaal om hoeft, maar dat je met (kleine) aanpassingen toch met meer plezier weer aan de slag gaat.

Wanneer blijkt dat dat niet lukt, is het tijd om op zoek te gaan naar werkgeluk in een andere baan of werkomgeving. Dat kan een spannende en onzekere stap zijn, waardoor je wellicht toch de neiging hebt om te blijven zitten waar je zit en daarmee je eigen werkgeluk tekortdoet. Zorg dat je zelf (of met begeleiding van een loopbaancoach) toch de regie in eigen handen neemt, de stap zet en je geluk weer ergens anders vindt.

 

Want zeg nou zelf, je bent het toch waard om te investeren in je eigen geluk?