Tijdens mijn boekpresentatie van “De kracht van ervaring” vertelde Saskia (57) hoe zij, mede met behulp van de opdrachten uit het boek, een nieuwe baan had gevonden. Een van de aanwezigen vroeg haar of zij gelijk een vast contract had gekregen. Saskia antwoordde dat dit niet zo was en dat zij ervan overtuigd was dat het haar weer zou lukken een nieuwe baan te vinden als haar contract niet verlengd zou worden. Al gauw ontstond er een discussie over de waarde van het vaste contract. Het was duidelijk dat dit voor de vraagsteller een belangrijk issue was en even leek de discussie de kant op te gaan dat het niet hebben van een vast contract gezien werd als een diskwalificatie van de prachtige prestatie die Saskia geleverd had. Haar nieuwe baan leek opeens minder waarde te hebben voor de vraagsteller.

Op de arbeidsmarkt is de laatste jaren veel veranderd. Nederland is in Europa koploper als het gaat om flexibele dienstverbanden. Vier van de tien werkenden in Nederland hebben geen vast contract. Er zijn zelfs voorspellingen dat de ‘voltijdbaan’ in 2026 bijna niet meer zal bestaan. Mensen kiezen voor parttime werk, hebben meerdere banen naast elkaar of werken als zelfstandige. De flexwet, bedoeld om flexwerkers sneller te laten doorstormen naar een vaste baan, lijkt volgens sommigen mislukt. Werkgevers verlengen tijdelijke contracten vaak niet omdat ze na twee jaar medewerkers in vaste dienst moeten nemen.

In mijn loopbaanpraktijk lijken deze ontwikkelingen vooral een obstakel te zijn voor de groep “ervaren medewerkers”. Vaak werken deze mensen al jaren bij eenzelfde werkgever en hebben een vast contract. Het idee om een nieuwe loopbaanstap te maken waarbij de zekerheid van een vast contract wegvalt leidt vaak tot onzekerheid met als gevolg mensen niet meer bewegen. Belemmerende overtuigingen als “werknemers met een tijdelijk contract worden in organisaties niet serieus genomen ”of “als ik een baan accepteer met een tijdelijk contract gaat dit ten koste van mijn uitkering”, zorgen ervoor dat mensen hun echte loopbaanwensen niet zullen realiseren en zichzelf het geluk van een uitdagende nieuwe baan niet gunnen.

Wat is nu de echte waarde van een vast contract? Vaak is dit schijnzekerheid. Als een werkgever redenen heeft om de arbeidsovereenkomst met een werknemer te willen/moeten beëindigen dan lukt dit in de meeste gevallen zonder al te veel problemen. Saskia had 30 jaar voor haar werkgever gewerkt. Toen de werkgever besloot het bedrijf te verhuizen was het ontbinden van haar arbeidscontract voor Saskia de meest reële optie. Het loslaten van haar belemmerende overtuigingen en deze om te zetten naar positieve overtuigen hebben haar geholpen haar loopbaandoel te bereiken.

Wil je zelf ontdekken wat jou tegenhoudt je loopbaanwensen echt te realiseren dan is de training Doorbraakdenken in je loopbaan! misschien iets voor jou. Doel van deze training is je huidige situatie te doorbreken en nieuwe stappen te maken in je carrière. De training is gebaseerd op de methode “De kracht van ervaring” van Judith Driece.

Judith Driece

Judith Driece

Judith Driece

Senior Coach