Ik schrijf met nadruk het moeten gevoel, want het moeten is eigenlijk een gevoelstoestand, een beleving. Op het moment dat het immers niet zo voelt is het geen moeten meer. Wat is dat dan eigenlijk voor een gevoel? Dit gevoel is denk ik het best te verwoorden door het woord onvrij. Als je voelt dat je iets moet in het leven dan voelt dat onvrij. Onvrij is eigenlijk een heel onnatuurlijke zijnstoestand. Je ‘moet’ iets doen wat in gaat tegen een diepe innerlijke natuurlijke stem en behoefte die eigenlijk aangeeft dat het niet het juiste is voor jou om dit op dit moment te gaan doen. Wat je gaat doen is dus een tegennatuurlijke beweging. Alsof je tegen de stroom in gaat. Alsof het water met alle geweld door de steen heen wil stromen i.p.v. een ander pad te kiezen door er losjes om heen te gaan.
Er is echter een uitzondering op dit alles. Namelijk als het moeten gevoel ontstaat door het feit dat je luistert naar een wat meer oppervlakkige stem in jezelf. Een die zegt om in je comfortzone te blijven. M.a.w. de stem van de angst. De angst die daarmee het ‘moeten gevoel’ simuleert als motivatie om het juist niet te doen. In die situaties is het juist wel de meest natuurlijke en vruchtbare weg om het te doen. De paradox van de angst is namelijk dat je het alleen kunt overwinnen door het te doen.
Ja, das makkelijk denk je wellicht. Wanneer weet je nu wanneer je het moeten gevoel ervaart vanuit de stem van de angst of juist dat de diepe innerlijke, meer intuïtieve stem is die spreekt? Tja, daar is eigenlijk maar een antwoord op…door jezelf goed te (leren) kennen. De stem van je angst wordt namelijk altijd vertegenwoordigd door je overlevingspatronen en belemmerende geloof systemen. Ken je die, dan weet je het onderscheid te maken.
En hoe kan je dan het beste omgaan met situaties die je het ‘moeten gevoel’ geven waarbij de diepere innerlijk stem spreekt? Eigenlijk heel simpel. Door het niet te doen, althans niet op dat moment. En vervolgens je aandacht op andere werkzaamheden te richten die wel kloppen voor je gevoel en daarmee je eigen natuurlijke stroom in stand te houden. En mocht je toch onbewust er voor gekozen hebben om het te doen en vervolgens ervaart dat de dingen die je doet niet stromen, kies dan alsnog om dan te stoppen. Vervolgens te kijken waar er onvrijheid is in je handelen en je dan op iets anders te richten wat wel goed voelt in het moment.
En daarmee is de link met persoonlijk leiderschap gelegd. Je kiest namelijk voor wat voor jou klopt. Dat vraagt natuurlijk wel enige assertiviteit want het ‘moeten’ wordt veelal ingegeven door je omgeving. En soms is het haast onmogelijk om daar niet in mee te gaan.
In die gevallen zou je er ook voor kunnen kiezen om het dan wel te doen maar dan je focus te richten op zingeving. Kun je iets vinden in die handeling wat je zingeving geeft. Als je je focus verlegd naar zingeving verdwijnt instant het moeten. Je doet dan namelijk iets weer vanuit je eigen keuze en vanuit integriteit naar jezelf. Vaak kan loopbaanbegeleiding je helpen in dit proces.
Een voorbeeld: Je bent actief in de zorgsector en je ‘moet’ eten koken voor de bewoners van het huis waar je werkt. Je hebt zelf geen honger, het is mooi weer en je zou het liefst met een aantal bewoners een ommetje maken. Je kunt besluiten dat te gaan doen. Maar een aantal bewoners geven aan honger te hebben en te willen eten. Je kunt er dan ook voor kiezen om toch eten te gaan koken maar de focus dan te richten op het creatieve proces van koken, op alle mooie kleurcomposities die je kunt maken van de verschillende bestanddelen. Of dat je een bewoner bij het eten maken betrekt en je focus richt op vergroting van iemands zelfstandigheid. Als je dat doet zal je gevoel en ervaring van het eten koken totaal anders zijn.
Het moeten gevoel uit je leven bannen doe je dus door jezelf vrij te zetten. Enerzijds door een onderliggende angst te overwinnen en patronen te doorbreken door het juist te doen. En in geval van de innerlijke natuurlijke stem het juist niet te doen of door het wel te doen maar dan met de focus op iets wat je zingeving geeft. Dit alles vraagt echter wel om oefening. Het daarom ook handig om te beginnen met kleine ‘moet dingetjes’ en dit later uit te bouwen tot de grotere ‘moet situaties’ in je leven. Het resultaat hiervan is dat je meer vrijheid gaat ervaren.
Aan jou uiteraard de keuze……
Leven met de aanwezigheid van het onvrije moeten gevoel in jou.
Of leven als het water wat om de steen heen stroomt, vanuit innerlijke vrijheid.
Guy Andreoli
Guy Andreoli
Senior Coach
Als je er voor kiest jouw ware pad te gaan lopen zal deze zich vanzelf aan je tonen.