Mervyn Nankoe
Senior Coach
Succesvol solliciteren? Leer een sollicitatie voorbereiden met Carrièrepoort
Een baan zoeken, een baan vinden, een motivatiebrief schrijven, je CV updaten en je voorbereiden op de sollicitatie zelf. Dit is een flinke klus wat vaak als ontmoedigend wordt ervaren. En dat is jammer, want dat hoeft niet! Een goede voorbereiding is het halve werk en dat willen we je graag meegeven. We delen daarom een aantal geheimen tot een succesvolle sollicitatie!
Hoe kan ik succesvol solliciteren?
Succesvol solliciteren is een proces. En dit proces wordt niet altijd op de juiste manier uitgevoerd. Zo zie ik vaak om me heen dat de eerste stap wat men uitvoert, het zoeken naar vacatures en het schrijven van motivatiebrieven is. Deze twee stappen zijn één van de laatste stappen die uitgevoerd worden in het succesvolle sollicitatieproces.
Er zijn een aantal veelvoorkomende nadelige gevolgen wanneer het sollicitatieproces als het ware andersom wordt uitgevoerd:
- Een duurzame baan vinden is lastiger
- De tijd om een baan te vinden duurt uiteindelijk langer
- Je bent veel tijd kwijt aan het schrijven van motivatiebrieven
- Je bent veel energie kwijt aan het verwerken van afwijzingen
Tijd om de mindset van het proces te veranderen. Mijn grootste tip als startpunt: laat het resultaat van een baan willen vinden los!
Succesvol solliciteren en werkgevers: waar zoekt een werkgever naar?
Naast kennis en ervaring ben jij als persoon net zo belangrijk voor een werkgever. Het begint bij jezelf! Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:
- Wat maakt mij uniek?
- Welke vaardigheden, kennis en persoonlijkheid heb ik?
- Wat interesseert mij en welke taken wil ik graag oppakken?
Bovenstaande mix van jouw kwaliteiten, jij als persoon en jouw ambities maken je tot een uniek persoon. Onderstaand schema, afgeleid van Ikigai*, kan je hierbij helpen.
1: Zelfanalyse: wie ben ik en wat kan ik?
De eerste stap in je sollicitatieproces is het uitvoeren van een zelfanalyse. Het bepalen van je doel op de arbeidsmarkt geeft richting aan je strategie en het zet aan tot creatieve oplossingen. Er zijn veel verschillende manieren en oefeningen om een zelfanalyse te doen. Kijk naar:
– Ervaringen, projecten, bezigheden in het verleden die je leuk vond om te doen en onderzoek eens welke vaardigheden je hebt ingezet.
– Vraag (ex-)collega’s of vrienden goede eigenschappen van je te benoemen. Er zijn verschillende tests die je inzicht kunnen verschaffen.
Let wel: een test is niet absoluut en laat meer een algemeen resultaat zien. Coach Carla Scholten geeft je alle informatie over een persoonlijkheidsvragenlijst!
– Roep de hulp in van een loopbaancoach om jouw zelfanalyse op een rij te zetten.
2: Zelfanalyse: Wat wil ik?
Onderzoek waar je interesses liggen. Schrijf bijvoorbeeld een week lang op welke nieuwsartikelen en programma’s je hebt gelezen en gezien en kijk of er een rode draad te vinden is in de onderwerpen. Stel jezelf daarnaast vragen als:
– Wat doe ik het liefst in mijn vrije tijd?
– Welke vakken tijdens mijn studie vond ik het leukst?
Op deze manier kun je nagaan hoe groot de rol van je interesses is in het zoeken naar een toekomstige baan.
Ga ook na welke taken je leuk vindt om te doen.
– Van welke taken krijg ik energie als ik ze doe?
– Ben ik iemand die bij een project bijvoorbeeld automatisch de leiding neemt?
– Zorg ik voor nieuwe en verfrissende ideeën? Of wil ik juist automatisch gaan onderzoeken wat er allemaal voor materialen en informatie is?
Het ontdekken welke taken je leuk vindt maken dat je tot een rol komt in een interessegebied.
3. Oriënteren in de arbeidsmarkt
Nu mag je, hoe moeilijk dat wellicht ook is, de mindset van een baan willen vinden in de ladekast stoppen. Het is tijd om je creatieve en verbindende geest aan te zetten en te denken in mogelijkheden. Met je onderzochte rol en interessegebied kun je gaan zoeken naar branches en organisaties die je interesseren. En binnen deze organisaties naar mensen die de rollen vervullen die je aanspreken.
Je kunt hierbij kijken of je deze mensen wat vragen mag stellen over hun werkzaamheden:
– Hoe ziet hun dag eruit? Wat voor taken doen ze? Hoe is het om voor de organisatie te werken? Vergeet vooral niet aan te geven dat je interesse hebt in een functie die zij beoefenen en wat je er leuk aan lijkt.
De creatieve verbindende geest zit hem in het bezitten van skills om een bepaalde rol te vervullen, de zogenaamde transferrable skills. In je eerdere ervaringen kun je op zoek gaan naar deze transferrable skills. Tijdens de gesprekken kom je er wellicht achter dat je nog wat cursussen of opleidingen kunt doen om te kennis te vergroten. En je komt erachter wat wel en niet bij je past qua werk.
4. Verdiepen in vacatures
Door de gesprekken met mensen krijg je een breder en realistischer beeld van wat er online omschreven staat in vacatures. Je krijgt een scherper beeld van rollen en welke organisaties en branches deze passen. Je kunt je in deze rollen verder verdiepen door met meer mensen te praten. Zo kom je erachter wat je staat te wachten, welke projecten er op de plank liggen en waar je iets in kan betekenen. Door met mensen te praten ben je als persoon in beeld. Dat maakt de kans op het vinden van een baan aanzienlijk groter! Wist je dat gemiddeld 70% van alle vacatures verborgen zijn? Door te praten met mensen en aan te geven waar jouw interesses en voorkeuren qua rol liggen heb je sneller zicht op een verborgen vacature.
5. Succesvol solliciteren!
In de laatste stap kun je denken aan solliciteren. Dit kan op vacatures die beter bij je passen of via de mensen die je hebt gesproken tijdens je sollicitatieproces (stap 3 en 4). Op het moment dat mensen in je omgeving weten wat je zoekt, komt er een soort stroomversnelling waarbij er kansen en mogelijkheden op je pad komen. Je merkt dat de eisen die gesteld worden in vacatures vaak niet de belangrijkste eisen zijn. En dat geeft een hoop rust in je sollicitatieproces.
Dus: verbreed je blik op de arbeidsmarkt en kijk minder naar enkel online vacatures, oriënteer en verdiep je in branches, organisaties en rollen die je interessant lijken en praat met mensen uit het vakgebied. Maak tenslotte jouw profiel concreet en kijk waar kansen liggen.
Dit allemaal is slechts een tipje van de ijsberg en vraagt verdere verdieping. Ik adviseer om dit samen met een loopbaancoach op een rij te zetten en om in het sollicitatieproces meer rust en vertrouwen te vinden.
*Ikigai is een Japans concept dat “een reden van bestaan” betekent. Het woord verwijst naar het hebben van een richting of een doel in het leven, datgene wat iemands leven de moeite waard maakt en waarnaar een individu spontane en gewillige acties onderneemt die hem voldoening en een gevoel van zin in het leven geven.
Veel gestelde sollicitatievragen
Een aantal vragen worden mij vrijwel altijd gesteld voordat ik deze persoon kan adviseren om allereerst te beginnen met de zelfanalyse. Je hebt het jezelf vast weleens gesteld:
- Hoe schrijf ik een goede motivatie voor een sollicitatie?
Het schrijven van motivaties is enorm veranderd in de afgelopen jaren. Zo zien we dat het opnemen van een video steeds populairder wordt. Toch zijn er genoeg mensen die dit nog erg lastig vinden. Een goede motivatie schrijf/maak je al een stuk beter wanneer je precies weet wat je wilt en waar je moet zoeken. - Hoeveel sollicitaties versturen?
Er zijn een hoop trucjes die je kunt vinden als het gaat om succesvol solliciteren en rekening houden met dit soort punten. De beste tip die ik je kan meegeven: heb je de zelfanalyse gedaan? Kom je een leuk bedrijf tegen waar je voor zou willen werken? Verstuur een open sollicitatie en wacht het af! Kom je in de tussentijd nog een ander bedrijf tegen? Dan kun je gerust nog een sollicitatie versturen. - Hoe bereid je je voor op een 1ste sollicitatiegesprek?
Succesvol solliciteren doe je met de zelfanalyse!
Heb je meer informatie nodig of zit je nog met onbeantwoorde vragen? Neem dan gerust contact met mij op en ik help je op weg!