Amelia Sealey

Amelia Sealey

Senior Coach

Wat zijn de mogelijkheden voor gratis coaching en scholing in Nederland?

Om onze carrières duurzaam, met zingeving en werkgeluk in te richten is blijven leren en ontwikkelen onmisbaar.  Tot nu toe waren we hierin afhankelijk van onze werkgevers, maar nu heb je als professional gelukkig ook zelf de ruimte om dit op basis van jouw ambities en mogelijkheden in te vullen.

Door zelf de regie te behouden over jouw persoonlijke ontwikkeling en loopbaan, heb je veel meer invloed en controle op de loopbaankeuzes die je wilt en moet nemen. Daarnaast ben je niet alleen beter bestand tegen onverwachte veranderingen, maar ook tegen negatieve gebeurtenissen.

Leren en ontwikkelen is een investering!

Niet alleen qua geld, maar ook qua tijd. Niet iedereen heeft zelf genoeg middelen of een werkgever, die cursussen, workshops en coaching betalen. Daarmee sta je vaak op een achterstand, ten aanzien van andere werknemers die dit wel zelf kunnen betalen. Wanneer je het arbeidsmarkt breed bekijkt, heb je dan ook een achterstand ten aanzien van werknemers met een werkgever of CAO, die budgetten en tijd beschikbaar stellen om aan de slag te gaan met coaching en opleidingen.

Natuurlijk kun je gratis leren door bijvoorbeeld podcasts te beluisteren, boeken te lezen en tutorials te bekijken. Maar er zijn ook online cursussen en workshops te volgen, die gratis zijn. Verder stelt de overheid vanwege de corona pandemie subsidie beschikbaar, waarmee jij bij een aantal opleiders kosteloos een opleiding/cursus kunt volgen. Twijfel je bovendien over of een bepaalde richting, studie of cursus wel echt bij je past? Dan kun je op deze manier op een laagdrempelige manier kennismaken met de stof om later erin te investeren.

Omdat iedereen een loopbaan verdient waarin hij/zij het beste uit zichzelf kan halen, van betekenis is voor anderen/onze maatschappij en werkgeluk ervaart, deel ik graag een aantal mogelijkheden om kosteloos te werken aan je persoonlijke ontwikkeling en loopbaan.

 

Gratis coaching

Een aantal gesprekken met een coach kunnen jou net het resultaat bieden, waar je naar op zoek bent. Een stelt onder andere de juiste vragen, fungeert als een spiegel, prikkelt jouw verbeeldingskracht en prikt ook door jouw belemmerende gedachten heen. Een coach inschakelen is een investering, echter is de juiste coach dat waard. Gelukkig zijn er ook verschillende mogelijkheden waarmee jij kosteloos gecoacht kan worden:

1. NL Leert DoorDe regeling van de overheid voor ontwikkeladvies, om- en bijscholing tijdens de Corona-pandemie. Carrièrepoort heeft nog enkele plekken beschikbaar.

2. Ontwikkelcheque twv €600 voor bibliotheekmedewerkers via Stichting BibliotheekWerk. 

3. Alles -in-1 traject voor uitzendkrachten via Doorzaam.

4. A&O fonds voor rijksambtenaren, voor werknemers van de rijksoverheid.

5. Coaching en ontwikkeladvies voor mensen in de zorg (Ook als je wilt omscholen naar de zorg)

 

Gratis leren

Naast de mogelijkheden voor gratis coaching worden er door verschillende organisaties ook mogelijkheden geboden om gratis scholing te volgen:

  1. Subsidie van de overheid om gratis cursussen en opleidingen te volgen om jouw vaardigheden te verbeteren.
  2. Scholingsvouchers voor uitzendkrachten.
  3. Scholingsvouchers vanuit de gemeente Rotterdam.

Daarnaast heb je een aantal platforms waar je gratis of met een kleine investering cursussen, trainingen en workshops kunt volgen van (top) universiteiten en (top)bedrijven over de hele wereld. Dit kan onder andere bij:

1. Coursera
2. Udemy
3. SkillsTown

 

Omscholingsmogelijkheden

Wil jij een carrièreswitch maken door je om te laten scholen en weet je niet zo goed hoe en waar je dit kunt doen? Onderstaand heb ik een aantal omscholingsmogelijkheden voor je verzameld:

  1. Omscholing tot mammolaborant bij bevolkingsonderzoek Nederland start februari 2021.
  2. Omscholing tot screeningsmedewerker bij bevolkingsonderzoek Nederland (voor over een jaar, maar toch handig om te weten).
  3. Zij-instroom zorg en onderwijs via de BOOR.
  4. Omscholingstrajecten voor vrouwen in de IT.
  5. Omscholen naar de IT (hiervoor heb je een afgeronde HBO/WO opleiding nodig).

Kortom; er zijn verschillende mogelijkheden zijn om kosteloos te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling, echter is de informatievoorziening vaak vrij lastig en onoverzichtelijk. Deze blog heb ik daarom geschreven met de bedoeling om jou op weg helpen om de juiste keuzes te kunnen maken ten aanzien van jouw investering in het blijven leren en ontwikkelen.

Pin It on Pinterest