Boost jouw loopbaan!

Boost jouw loopbaan!

Wanneer we het hebben over het creëren van een succesvolle loopbaan en werkplezier, geven we je bij Carrièrepoort vaak tips over bijvoorbeeld het uitbreiden van je netwerk of het upgraden van je vaardigheden. Hoewel je je loopbaan zeker een boost geeft wanneer je hier actief mee aan de slag gaat, is er nòg een belangrijk element dat vaak over het hoofd wordt gezien; je mindset. Het is verbazingwekkend hoeveel invloed je mindset kan hebben op je loopbaan! Hoe? Dat leggen we je graag uit.

Een positieve mindset – niet alleen in je privéleven belangrijk

Een positieve mindset heeft niet alleen een positieve invloed op je leven, maar zorgt ook voor professioneel succes. Geluk heb je niet alleen, je hebt er ook invloed op. Met een optimistische kijk ben je in staat om uitdagingen te overwinnen, kansen te herkennen en creatieve oplossingen te vinden voor problemen. In plaats van te verlammen door tegenslagen, zie je ze als kansen voor groei en ontwikkeling. Deze veerkracht wordt bijvoorbeeld door het World Economic Forum gezien als een van de belangrijkste ‘future proof competencies’ voor succes in je loopbaan. Bovendien straalt positiviteit uit naar je collega’s en creëert het een prettige werkomgeving. Ga maar na; je werkt toch veel liever met die positieve collega dan met mr/mrs klaagvaak? 😉

En dan nu in de praktijk – 5 tips om positiever te denken op je werk

  1. Start je dag met dankbaarheid: Begin je werkdag door bewust te zijn van de dingen waar je dankbaar voor bent. Schrijf voordat je met je werkdag begint in je notities 2 dingen op waar je die dag dankbaar voor bent. Dit kan iets zijn wat gerelateerd is aan je werk, maar ook iets in je privéleven. Op een mindere dag kun je even terug scrollen in je notities om te zien waar je het allemaal voor doet.
  2. Wees lief voor jezelf: Behandel jezelf met vriendelijkheid en begrip. Wees niet te streng voor jezelf als dingen niet gaan zoals gepland. Lief zijn = zelfrespect. Dit omvat het erkennen van je eigen waarden, behoeften en grenzen. Zelfliefde moedigt ook aan om goed voor jezelf te zorgen, inclusief het nemen van rust, het doen van activiteiten die je gelukkig maken, en het luisteren naar je eigen behoeften.
  3. Vier successen, hoe klein ook: Sta stil bij je prestaties, hoe klein ze ook mogen zijn, en vier ze. Dit zal je zelfvertrouwen vergroten en je positieve mindset versterken. Het gaat niet alleen om de grote mijlpalen in je carrière, maar ook om de kleine overwinningen die je onderweg behaalt. Trakteer jezelf, bel je partner of familie om te laten weten wat je behaald hebt of zet onderweg naar huis je favoriete muziek extra hard. Geef je collega een compliment. Het vieren van successen heeft een positieve invloed op je zelfwaardering, motivatie en zelfvertrouwen. Wanneer was jij voor het laatst trots op jezelf?
  4. Streef naar balans: Zorg voor een goede balans tussen werk en privéleven. Neem regelmatig pauzes (elke 1,5 uur minimaal 5 minuten!) en doe dingen die je energie geven buiten het werk. We lijken het allemaal steeds moeilijker te vinden om werk buiten werktijd los te laten, maar het is zó belangrijk om af en toe even ‘uit te tunen’. Dus zet die telefoon ’s avonds eens uit, klap je laptop dicht en ga naar buiten voor een lange wandeling. Wedden dat jouw gedachten aan werk met elke stap minder belangrijk worden?
  5. Zoek naar oplossingen: In plaats van te blijven hangen in problemen, focus je op het vinden van oplossingen. Denk creatief en zoek naar verschillende manieren om met uitdagingen om te gaan. Je kent vast de uitspraak ‘niets is een probleem, er zijn alleen uitdagingen’. Cheesy, zeker weten, maar het werkt echt om zo naar de dingen te kijken. Probeer het eens, het lukt vast niet in een keer, maar als je steeds positiever naar problemen/uitdagingen/noem het wat je wilt kunt kijken, worden ze minder belangrijk en gemakkelijker op te lossen.

De kracht van positief denken mag je niet onderschatten wanneer het gaat om het transformeren van je loopbaan. Een optimistische mindset gaat je helpen bij het aangaan van uitdagingen, het aantrekken van nieuwe kansen, het overwinnen van obstakels, het creëren van een positieve werkomgeving en het bevorderen van zelfzorg. Dus, onthoud: blijf positief, blijf veerkrachtig en zie elk obstakel als een kans voor groei. De impact op je loopbaan zal enorm zijn.

Vind je het moeilijk om tijdens je werk positief te zijn? We helpen je graag om jouw mindset voor je te laten werken. Neem contact op via 010 785 7178 of via ons contactformulier.