Angelique de Kruijff

Angelique de Kruijff

Senior Coach

…en zo heb ik nog wel duizend vragen. 

Praat met mensen die het werk nu al doen!’ Dat is het advies wat ik geef als iemand zich gaat oriënteren op nieuw werk en al tot op functieniveau weet wat hij/zij wil doen, maar zich afvraagt: ‘Hoe kom ik daar?

Onlangs had ik een kennismakingsgesprek met iemand die nieuw werk moet zoeken omdat hij bij zijn huidige werkgever boventallig is. Hij kwam bij mij terecht voor een outplacementtraject. Ondanks dat het heel spannend is om na jaren bekend terrein te verlaten, gaf deze persoon ook aan dat het hem kansen biedt.

 

Hij heeft zin om nieuwe dingen te gaan doen en was ook wel een beetje klaar met en bij zijn huidige werkgever. Hij vertelde dat hij zelfs al in de race zit om z’n droombaan te veroveren! In het verleden heeft hij al twee keer eerder gesolliciteerd op deze baan die hem volgens hem op het lijf is geschreven. ‘Driemaal is scheepsrecht’, geeft hij aan.

Ik vroeg hem of hij al eens heeft gesproken met degene die de baan heeft die hem enorm leuk lijkt en tot mijn grote verbazing was zijn antwoord ‘Nee!’

Hoe weet je dan:

  • dat het jouw droombaan is?
  • dat het beeld wat jij van die functie hebt, klopt?
  • hoe een dag of week eruit ziet?
  • met wie je het meeste samenwerkt?
  • dat je de functie écht wilt en kunt (leren)?
  • wat de pretlichtjes in je ogen veroorzaakt?
  • dat jij de oplossing bent voor de nieuwe werkgever?

… en zo heb ik nog wel meer vragen. En hij hopelijk ook 😉

 

Het praten met mensen die het werk nu al doen heeft als doel:

  1. informatie inwinnen van een ervaringsdeskundige; de vakman of –vrouw
  2. meedenkers verzamelen.

‘Niet raden maar vragen’ als je je aan het oriënteren bent en jouw arbeidsmarkt wilt benaderen. De antwoorden (lees info) van je arbeidsmarktonderzoek gebruik je om je LinkedIn-profiel en cv aan te scherpen, in je motivatiebrief te verwerken en tijdens het sollicitatiegesprek.

Het klinkt zo logisch maar waarom doen veel werkvinders dat dan toch niet? Mensen vinden het gewoon heel eng om aan anderen te vragen: ‘mag ik eens met jou een kop koffie drinken om te praten over wat jij doet in je werk?’

Je valt er mensen niet mee lastig en hij/zij wil daar best tijd voor vrij maken. Mensen praten juist graag over hun werk en willen je helpen en betekenisvol zijn.

Dus: als je bijvoorbeeld op LinkedIn ziet dat iemand in jouw netwerk iemand kent binnen het bedrijf waar jij wel zou willen werken… Vraag gerust of hij/zij je in contact kan brengen en ga goed voorbereid in gesprek.

Hulp nodig? De coaches van Carrièrepoort helpen je graag bij het vinden van nieuw werk en we zetten daarvoor graag ons netwerk voor je in!

 

Bron: https://www.bnr.nl/player/audio/10176227/10429971 (duur = 24 min.)

Interview van Ben Tiggelaar met Aaltje Vincent.