De “Week van het Werkgeluk” is dé tijd om stil te staan bij wat echt belangrijk is op de werkvloer. Bij Carrièrepoort geloven we dat werkgeluk de basis vormt voor persoonlijke groei, succes en langdurige voldoening in je carrière. Maar wat betekent werkgeluk precies, en hoe kun je dat bereiken?

Na het lezen van deze blog (het kost je maar 2 minuten leestijd) weet je beter wat werkgeluk ècht is, wat werkgeluk oplevert en wat er nodig is om eraan te werken.

 

 

Wat is Werkgeluk ècht?

Werkgeluk gaat verder dan tevreden zijn met je baan. Het betekent dat je energie krijgt van wat je doet, dat je werk waardevol voor je voelt en dat je de ruimte hebt om te groeien. Werkgeluk is het resultaat van ‘jezelf nuttig voelen in je werk’ en de competenties hebben die ervoor zorgen dat je ‘ontwikkel- en veerkracht’ kunt laten zien. Denk aan competenties als relativeringsvermogen, adaptievermogen, situationeel leiderschap, creativiteit. Ook gaat het om de mogelijkheid die je hebt om je reflectievermogen om te kunnen zetten naar actie en/of daadkracht. Dat vraagt dus nogal wat, werkgeluk ervaren is hard werken. 😊

Maar het levert dan ook veel op! Gelukkige medewerkers zijn productiever, positiever en voelen zich loyaler en meer betrokken bij de missie van hun organisatie. Ze hebben niet alleen een betere werk-privébalans, maar ervaren ook meer energie en succes in hun loopbaan.

Het Gallup-onderzoek laat zien dat medewerkers die zich gelukkig en betrokken voelen op het werk, gemiddeld 21% productiever zijn dan degenen die minder werkgeluk ervaren.

Hoe Werkgeluk bijdraagt aan jouw Carrière

Net als elke loopbaanspecialist zien we ook bij Carrièrepoort hoe belangrijk werkgeluk is voor het bouwen van een succesvolle loopbaan. Het is leuk om aan te werken als je ervaart wat werkgeluk oplevert. En wanneer je met plezier naar je werk gaat, ben je nieuwsgieriger en sta je open voor nieuwe kansen, initiatieven en uitdagingen. Dit versnelt je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Daar word jij blijer van en je werkgever ook.

Of je nu een volgende stap in je carrière wilt zetten of zoekt naar ontwikkeling of naar meer balans, werkgeluk speelt altijd een cruciale rol in jouw succesverhaal.

Tips om Werkgeluk te vergroten:

  1. Breng onder woorden waarom de bedrijfsmissie aansluit bij jouw persoonlijke missie: welke kernwaarden sluiten aan bij jou? Waar sla jij op aan? Daarmee ga je ontdekken wat jou ‘vleugels’ geeft!
  2. Ontdek de drijfveren die je energie geven: Vind uit wat je écht drijft en hoe je dat kunt invullen in je baan en in het bedrijf waar je werkt. Hoe ga je met meer energie de bedrijfsdeur uit dan je er in kwam?
  3. Werk-Privé Balans: Dit cliché kan iedereen opdreunen, maar ruim 54% van de medewerkers handelt er niet naar. Vierenvijftig procent! Dus we blijven het herhalen. Die work/life balance is dynamisch èn voor iedereen anders. Hoe krijg je een ambitieuze baan, mantelzorg, een sportief leven en opgroeiende kinderen bij elkaar? En hoe kun je ook nog meepraten over B&B vol Liefde en alle ontwikkelingen in Gaza, Oekraïne en de Presidentsverkiezingen? Samen met een sparringpartner, psycholoog of loopbaancoach blijkt het ook voor jou mogelijk.
  4. Energie- en stressmanagement: Een gezonde dosis werkgeluk voorkomt negatieve stress en geeft ruimte voor persoonlijke groei. Het is essentieel voor een positieve energiebalans. Daardoor heb je ook na je werk nog energie voor een gezellig gesprek met een vriend(in), voor het sporten of voor het regelen van de 50e verjaardag van je partner.
  5. Waardeer je Succes: Sta stil bij wat je al bereikt hebt. Juist de kleine successen dragen bij aan een positiever gevoel over je werk. Werkgeluk!
  6. Blijf Leren: Onder andere wetenschappelijk instituut TNO heeft aangetoond dat een Leven Lang Leren significant bijdraagt aan werkgeluk. Blijf jezelf dus uitdagen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen en versterk het geluk in je werk!

Carrièrepoort en jouw Werkgeluk

Als loopbaanspecialist voor werkend Nederland begeleiden we je bij een succesvolle carrière en dus staat ook werkgeluk centraal in de aanpak.  Onze loopbaancoaches helpen je bij die puzzel om ‘nuttig zijn in je werk’ helder te krijgen en om je ‘ontwikkel- en veerkracht’ nog verder te ontwikkelen. Het gegarandeerde effect: Werkgeluk!

In de Week van het Werkgeluk bieden we middels deze blog extra aandacht aan hoe jij je eigen werkgeluk kunt vergroten. Dat vergroot ook weer ons Werkgeluk. 😊

Vraag het aan Sam

Wil jij meer weten over hoe werkgeluk jouw carrière kan veranderen? Neem dan contact op met een van de klantadviseurs van Carrièrepoort via info@carrierepoort.nl. Of vraag het aan Sam, onze AI-generated chatbot. Hij praat graag over Werkgeluk met je. Vraag Sam ook eens hoe hij zijn eigen werkgeluk ervaart! Je vindt Sam op www.carrierepoort.nl