Solliciteren is een spannend proces. Behalve dat je jezelf mag verkopen en laten zien, wordt er ook aan je gevraagd een belangrijke keuze te maken. Immers een baan aan nemen doe je over het algemeen voor een langere periode en is bepalend voor een belangrijk deel van je leven.

Natuurlijk wil je een nieuwe baan waarmee je in je levensbehoeften kunt voorzien en welk goede secundaire arbeidsvoorwaarden heeft. Naast de praktische waarde draagt dit immers ook in belangrijke mate bij aan je welbevinden.

Innerlijke GPS

Maar er zijn uiteraard meer aspecten die bepalend zijn voor je welbevinden. Zo is de mate waarin je bijvoorbeeld je kwaliteiten en talenten kan inzetten  bepalend voor je werkplezier en enthousiasme. En dit is een aspect wat nog redelijk rationeel is af te tikken tijdens een sollicitatie gesprek. Maar er zijn ook aspecten die minder makkelijk rationeel zijn te vangen maar wel heel bepalend kunnen zijn voor je gevoel. Denk bijvoorbeeld aan sfeer, hoe mensen binnen het bedrijf met elkaar omgaan, de bedrijfscultuur, de werkplek en hoe je aanstaande collega’s zijn. Of dit alles ‘matched’ met jou als persoon is meer een gevoelskwestie. En het meten ervan doe je voornamelijk (onbewust) met je innerlijke GPS.

 

Guy Andreoli

Guy Andreoli

Senior Coach

Als je er voor kiest jouw ware pad te gaan lopen zal deze zich vanzelf aan je tonen.

We hebben er allemaal een. Een innerlijke GPS of kompas. Soms ook wel het onderbuikgevoel, intuïtie of innerlijke gevoelsstem genoemd. We maken er allemaal in meer of mindere mate gebruik van. Maar vaak doen we dat onbewust en het is daardoor ook vaak een onderontwikkeld zintuig. Het is namelijk dat zintuig wat actief is als je bijvoorbeeld in een ruimte komt en een onbehagelijk gevoel krijgt zonder dat je daar aanleiding voor hebt door wat je ziet, hoort of ruikt. Een ervaring die we denk ik allemaal wel eens gehad hebben. Het voelt niet goed maar je hebt geen rationele argumenten hiervoor.

Drie praktische tips

 

Tip 1:

Zorg dat je voor een sollicitatiegesprek ruim van te voren aanwezig bent. Vaak betekent dat je dan even moet wachten bij de receptie. Deze wachttijd is waardevol omdat je dan een stukje bedrijf ‘ziet’ buiten de ruimte van het sollicitatiegesprek. Een mooie gelegenheid om wat de sfeer in het bedrijf te proeven. Als je daar dan zit maak dan bewust verbinding met je omgeving en alles wat daar in gebeurd. En kijk eens of je antwoord kan krijgen op de volgende vragen:

  • Hoe zie je collega’s met elkaar omgaan\communiceren?
  • Hoe zijn en doen de mensen zijn die langs komen lopen?
  • Wat is hun ‘mood’? Hoe zien ze eruit?
  • Hoe reageren ze op jouw aanwezigheid?
  • Geeft dat alles je een goed gevoel?
  • En los van de eventuele spanning die je voelt voor het gesprek zelf, voel jij je welkom en op je gemak als je daar zit?

De (gevoels)antwoorden die je vindt zijn allemaal aanwijzingen die iets zeggen over de sfeer binnen een bedrijf en de bedrijfscultuur. Informatie die je niet kunt bevragen en van te voren zeer beperkt tijdens een telefoongesprek of via de bedrijfswebsite kunt waarnemen. Allemaal extra informatie wat je verteld of dit een bedrijf is wat ook echt bij je past.

 

Tip 2:

Let tijdens het sollicitatiegesprek vooral op het gedrag van de leidinggevende en eventuele aanwezige toekomstige collega’s. Wat zeggen ze tegen je en vooral hoe, hoe communiceren ze met elkaar (verbaal en non-verbaal), wat is de houding die ze aannemen en wat voor een gevoel krijg jij erbij? Dit zijn de mensen met wie je straks moet gaan samenwerken. Krijg je er een prettig gevoel bij? Word je er enthousiast van of geeft het je een onbestemd of wellicht meer een gemengd gevoel?

 

Tip3:

Als je door de eerste ronde van de sollicitatiegesprekken heen bent gekomen is het meer dan de moeite waard om te vragen of je als onderdeel van de procedure een dagdeel of dag mee kunt lopen op de afdeling\plek waar je komt te werken. De meeste bedrijven staan hier in dit stadium vast en zeker voor open. Het is immers ook in hun belang dat degene die ze aannemen zich thuis voelt op alle fronten binnen het bedrijf en in de functie.

Je leert zo je mogelijk aanstaande collega’s al enigzins kennen. Je krijgt een veel betere indruk van het inhoudelijke werk en proeft veelal een veel meer waarheidsgetrouwe sfeer. Allemaal extra informatie waarmee je kunt checken of het beeld wat je er tot nu toe van had klopt en of je gevoel nog steeds op de stand JA staat.