Of je nou tevreden bent over je loopbaan of niet, er zijn altijd verbeteringen mogelijk!
Voorheen was het gebruikelijk dat je als werknemer (deels) de ontwikkeling van jouw loopbaan bij de werkgever legde. Je werkte hard, dat werd opgemerkt en dan kreeg je promotie of een andere functie; even kort door de bocht gezegd.
Was je niet tevreden, dan ging je in gesprek met de werkgever en probeerde je er samen uit te komen. Men was zo loyaal dat vertrek bij de werkgever vaak de laatste optie was.
Ook was het minder gebruikelijk om zelf cursussen, trainingen en opleidingen te kiezen en te vergoeden. Vooral als deze niet gerelateerd waren aan het werk dat je uitvoerde.
De tijden zijn nu veranderd. Heel lang was het zo dat Nederlanders gemiddeld 5 jaar dezelfde functie uitoefenden/ bij hun werkgever werkten. Het zou mij niet verbazen als deze gemiddelde, nu veel lager ligt.
Ook is het nu zo dat van werknemers wordt verwacht dat zij zelf de regie nemen over de eigen loopbaan. Dat zij veel meer zelf de koers bepalen, zelf ervoor zorgen dat ze zich blijven ontwikkelen en ontplooien. Er is dus, ten aanzien van loopbaanmanagement, een verschuiving van een passieve houding naar een actieve houding waarin je zelf de regie en controle neemt.
Een andere ontwikkeling in de arbeidsmarkt is dat er meer flexibele contractvormen zijn die ervoor zorgen dat jij als werknemer niet achterover kunt leunen. Ook hebben veel werknemers talenten en interesses op meerdere gebieden, waardoor je steeds meer mensen krijgt met combifuncties bij twee verschillende werkgevers of dat zij naast hun vaste baan ook ondernemer zijn.
Amelia Sealey
Senior Coach
Niemand is zoals jij en dat is nou net jouw kracht!
Dus daar sta je dan; je moet zelf de koers bepalen van jouw loopbaan. Beoogde doelen en wensen liggen geheel in jouw eigen handen en regie. Je snapt regelmatig geen snars van wat de arbeidsmarkt van jouw verwacht en weet ook niet altijd wat je zelf wilt.
Je werkt jezelf drie slagen in de rondte, loopt vast, raakt overspannen of burn-out. Een andere optie is dat je heel stilletjes lijdt aan de net zo gevaarlijke variant: de bore- out .
In deze blog bied ik jou geen wondermiddel aan, helaas heb ik die niet in mijn bezit. Wat ik jou wel kan bieden zijn 7 tips die eenvoudiger zijn dan dat ze lijken.
7 tips die jij kunt gebruiken om jouw loopbaan te verbeteren en waarmee jij de regie en koers zelf bepaalt. Je moet er wel wat moeite voor doen, maar je krijgt er ook veel voor terug; namelijk de loopbaan die jij zelf wilt en waar je zelf verantwoordelijk bent voor de successen die je behaalt.
De 7 tips
- Blijven leren en ontwikkelen:
Het klinkt misschien als een cliché en toch is het zo. Zorg ervoor dat je nieuwe vaardigheden en talenten blijft ontdekken en ontwikkelen. Dit kan ook in jouw huidige functie zonder een nieuwe cursus of opleiding te volgen. Geef jezelf op voor nieuwe projecten of neventaken. Blijf op de hoogte van de trends in jouw branche en durf die ook te bespreken binnen jouw bedrijf. Kom met concrete suggesties/ideeën die jouw afdeling of bedrijf kan uitvoeren om zo nog beter in te spelen op wat er gebeurt op de betreffende markt. Je kunt ook webinars en podcasts volgen, boeken lezen, via Coursera gratis cursussen volgen en een verdiepende cursus of opleiding volgen, waardoor je ook de nieuwe ontwikkelingen kunt volgen en toepassen in je werk.
- Doelen stellen:
Wat wil jij bereiken in het leven en in jouw loopbaan? De nadruk ligt op jou en niet om wat je ouders, docenten, familie of vrienden en de maatschappij van jou verwachten. Het gaat om jouw dromen, wensen, passies en/of drijfveren. Ga bij jezelf te rade wat je echt wil en stel aan de hand hiervan jouw doelen vast.
- Wordt lid van een vereniging:
Veel beroepen/ branches hebben een eigen vereniging. De voordelen van een vereniging zijn divers. Vaak kan je als je lid bent een erkenning of keurmerk krijgen dat jij voldoet aan de eisen van het vak. Hierdoor ben je aantrekkelijk voor werkgevers en opdrachtgevers, omdat zij ervan uit kunnen gaan dat jij een echt vakmens bent en weet wat je doet. Hiernaast houden verenigingen zelf ook alle trends en ontwikkelingen in het vak of branche bij en wordt jij hiervan op de hoogte gesteld. Dit scheelt jou tijd en uitzoekwerk. Om hun leden mee te nemen in alle ontwikkelingen, organiseren zij vaak ook cursussen, masterclasses, Webinars en bijeenkomsten. Vaak zijn deze gratis en je krijgt de kans om vakgenoten te ontmoeten.
- Netwerken:
Er is al zoveel over netwerken geschreven en of je het nou leuk vindt of niet, het is belangrijk om te netwerken. Netwerken kan lastig zijn, dat geef ik toe. Ik ben er zelf geen ster in, omdat ik er niet altijd zin in heb. Maar als ik zelf reflecteer op mijn loopbaan, dan moet ik toegeven dat netwerken mij veel heeft opgeleverd. Netwerken betekent niet alleen dat je naar allerlei borrels en events gaat. Het kan ook op een laagdrempelige manier. Het lid worden van een vereniging bijvoorbeeld, maar ook het koesteren van relaties die vanuit je werk zijn ontstaan.
Wanneer jij altijd een stap extra neemt voor jouw klanten en collega’s, zullen zij in de meeste gevallen dit waarderen. Dit zal hun ook altijd bijblijven, waardoor zij een gewaardeerd netwerkcontact worden. Wanneer je deze contacten ook onderhoud, gaat netwerken makkelijker.
- Onderzoek jouw ‘marktwaarde’:
Ik kan me voorstellen dat dit een beetje vreemd klinkt, want het klinkt alsof je een voorwerp of product bent dat verkocht wordt op de markt. Wat hiermee wordt bedoeld, is dat het belangrijk is om te weten waar je staat op de arbeidsmarkt. Zijn jouw vaardigheden en kennis nog relevant en voldoende om elders of in een andere functie te kunnen werken. Je gaat na hoe aantrekkelijk jij bent voor andere werkgevers. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een netwerkgesprek aan te of door te solliciteren op andere functies bij andere werkgevers. Wat je ook kunt onderzoeken is of je wel genoeg verdient. Verdien jij bijvoorbeeld minder dan wat er gebruikelijk is in je vak, dan kun je hierover in gesprek met je werkgever, zodat je kunt verdienen wat je waard bent.
- Doe of leer iets compleet anders:
Voorbeelden hiervan zijn het leren spelen van een muziekinstrument, starten met schilderlessen of danslessen, een boek schrijven, boksen of een vechtsport leren. Kortom ga iets doen wat buiten je comfortzone ligt en wat niet direct met je werk te maken heeft. Hierdoor ontdek en ontwikkel je nieuwe vaardigheden en leer je andere mensen kennen, waardoor jouw netwerk zich uitbreidt en diverser wordt.
- Start een ‘side hustle’:
Voor de mensen die het nog niet weten; een ‘side hustle’ is een bijbaan of parttime- onderneming naast je vaste baan. We hebben allemaal talenten en vaardigheden die wij niet altijd geheel kwijt kunnen in ons beroep. Hierdoor kun je ontevreden zijn over je loopbaan, omdat je niet al je energie, bevlogenheid of passie kwijt kan.
Door deze vaardigheden in te zetten of om te zetten in een side hustle haal je meer uit je loopbaan, omdat jij meer werkgeluk en voldoening ervaart. Ook leer je weer nieuwe dingen over jezelf die jou helpen om je verder te ontplooien.
Volgens de Amerikaanse ondernemer en schrijver Chris Guillebeau, die hier een boek overschreef, kan dit voor degenen waarbij dit past ook ‘empowering’ werken. Je vergroot namelijk je zelfredzaamheid en wordt minder afhankelijk van je werkgever.
Dit zijn mijn 7 tips om jouw loopbaan te verbeteren en om meer de regie over jouw loopbaan te nemen. Hebben jullie zelf nog meer tips?