Sinds Simon Sinek met zijn theorie ‘the golden circle’ kwam, zien we steeds vaker de term ‘what’s your why’ voorbij komen. Er zijn mensen die er helemaal mee weglopen, maar ook tegenstanders, die aangeven dat het een broodje aap verhaal is. Mijn blog kiest geen kant hierin, maar toont aan dat your why iets is wat wij al langer kennen. Het is namelijk niet meer en niet minder dan jouw drijfveren.
Ons gedrag en alles wat wij ondernemen, wordt deels gestuurd door onze drijfveren.
Dit is zeker geen broodje aap verhaal, maar iets wat ook in vele wetenschappelijke onderzoeken naar gedrag en gewoonten terug gezien wordt.
Alleen zijn wij vaak in het dagelijks leven kwijt waar wij door gedreven worden. We zijn zo bezig met het overleven of het leven op automatische piloot, dat wij vaak niet meer weten waarom we doen wat wij doen.
Zinvol werk wordt voor velen steeds belangrijker. Wij willen steeds vaker nuttig zijn en van betekenis zijn voor anderen of voor de maatschappij. Hoe je zinvol en nuttig kan zijn in jouw werk en in de maatschappij is net zo divers als wij zelf als mensen zijn. Een van de manieren om te ontdekken wat je wilt gaan doen en hoe je dat wil gaan doen, is door te onderzoeken wat jouw drijfveren zijn.
Ontdek wat jouw drijfveren zijn en hoe jij jouw drijfveren kan inzetten om van betekenis te zijn.
Wanneer je al weet waar je door gedreven wordt, kun je vaak de vertaalslag maken naar wat je wilt doen, hoe je dat wilt doen en waar je dit wilt doen.
Bijvoorbeeld: stel dat je gedreven wordt door gelijkwaardigheid. Dan kun je voor jezelf uitpluizen wat gelijkwaardigheid voor jou betekent. Stel dat jij gelooft dat iedereen gelijke kansen verdient en je goed bent in wetten, regels en schrijven. Bovendien heb je een juridische opleiding gedaan.
Dan kun je bekijken in welke beroepen dit voorkomt, wat de eisen hiervoor zijn en wat veel gevraagd wordt op de arbeidsmarkt en maatschappij.
De kans is groot dat de volgende beroepen naar boven komen: beleidsadviseur, beleidsmedewerker, sociaal raadsman of jurist bij de rechtsbijstand. De volgende stap is dan ook om in kaart te brengen bij welke bedrijven jouw drijfveren het beste tot zijn recht komen. Vaak is als gelijkwaardigheid een drijfveer is, een hele hiërarchische organisatie geen match. Door deze stappen te doorlopen ontdek je vaak wat voor jou zinvol werk is.
Heb jij een idee van wat jouw drijfveren zijn? Zo, nee ga dan aan de slag met deze vragen en wie weet brengt dit jouw dichterbij het ontdekken wat jouw drijft en hoe jij hiermee aan de slag kan gaan!
Stel jezelf eens de volgende vragen:
- Waarvan gaat jouw hart sneller kloppen?
- Wanneer ga jij vanuit jezelf harder lopen/ werken om iets voor elkaar te krijgen?
- Welk probleem of problemen zou je willen oplossen en hoe?
- Wanneer heb jij een voldaan gevoel?
Amelia Sealey
Senior Coach