Boost jouw loopbaan!

Boost jouw loopbaan!

Het jonge ouderschap is een van de meest leukste en uitdagende fasen in het leven. Terwijl je geniet van de kostbare momenten met je kinderen, heb je vaak ook je werk en financiële verantwoordelijkheden. Het balanceren van een carrière met de zorg voor jonge kinderen kan een ware uitdaging zijn. Zo krijg je vaak te maken met;

 

  • Schuldgevoelens: Het gevoel van schuld over het missen van belangrijke momenten met je kinderen of het niet kunnen voldoen aan alle verwachtingen op het werk kan een bron van stress zijn. Sinds de komst van social media en alle gezellige filmpjes van ouders met kinderen is dit gevoel collectief nog meer gegroeid. Het nieuwe FOMO (fear of missing out).
  • Tijdsdruk: Het jongleren tussen werkdeadlines en de behoeften van je kinderen kan soms overweldigend zijn, waardoor je het gevoel hebt dat er nooit genoeg tijd is voor alles.
  • Financiële druk: De kosten van kinderopvang en gezinsuitgaven kunnen een zware last zijn voor jonge ouders, vooral als een van beide ouders ervoor kiest om minder te gaan werken of een carrièreonderbreking te nemen om voor de kinderen te zorgen. Dit kan veel stress en onzekerheid geven.
  • Werk-gezin conflict: Het vinden van een evenwicht tussen werkverplichtingen en de zorg voor je kinderen kan leiden tot conflicten tussen werk en gezin, wat stress en spanningen kan veroorzaken binnen het gezin. Zeker als je een werkgever hebt die minder flexibel is, geeft dit een hoop stress en spanning binnen het gezin.

Het jongleren tussen werk en het ouderschap van jonge kinderen is complex en vergt geduld, toewijding en flexibiliteit. Door goede planning, open communicatie en het inschakelen van ondersteuning kun je als jonge ouders echter een bevredigende balans vinden tussen werk en gezin. Hierdoor kun je je zowel professioneel als persoonlijk succesvol voelen. Hoe je dit doet? We geven je graag enkele tips:

  • Flexibele werkregelingen: Zoek naar werkgevers die flexibele werkregelingen aanbieden, zoals telewerken, flexibele werkuren of de mogelijkheid om deeltijd te werken. Hierdoor kun je je werkuren aanpassen aan de behoeften van je gezin en zo meer tijd doorbrengen met je kinderen. Heeft je partner ook flexibele werkregelingen? Dan kunnen jullie de schema’s naast elkaar leggen en zo een goede verdeling maken.
  • Goede planning: Maak gebruik van planningstools en agenda’s om je tijd efficiënt in te delen. Stel prioriteiten en plan je werktaken rond de routines van je kinderen, zoals dutjes, schooluren en buitenschoolse activiteiten. Maak bijvoorbeeld gebruik van de gedeelde agenda in je iPhone.
  • Hulp inschakelen: Het is belangrijk om een steunnetwerk op te bouwen van familie, vrienden of betaalde hulp, zoals kinderopvang of oppas. Deze ondersteuning kan essentieel zijn om je te helpen bij het jongleren tussen werkverplichtingen en de zorg voor je kinderen. Bij steeds meer kinderopvang organisaties kun je een flexibel abonnement opnemen, zodat je niet vast zit aan bepaalde dagen en je snel kunt inspringen wanneer er een spoedgeval op je werk ontstaat.
  • Communiceer met je werkgever: Wees open en eerlijk met je werkgever over je gezinsverplichtingen. Bespreek mogelijke oplossingen, zoals flexibele werktijden of telewerken, en zoek naar manieren om je werklast te beheren zonder de kwaliteit van je werk in gevaar te brengen. Realiseer je wel dat jouw gezin niet de verantwoordelijkheid is van jouw werkgever.
  • Self-care prioriteit geven: Vergeet niet om voor jezelf te zorgen te midden van alle verantwoordelijkheden. Neem regelmatig de tijd voor ontspanning, hobby’s en sociale activiteiten om stress te verminderen en je welzijn te bevorderen. Plan deze in je agenda, anders schieten deze momentjes er snel bij in.

Hoe combineer jij het ouderschap met werk? Lukt het je om alle ballen hoog te houden? Of kun je wel wat hulp gebruiken? Bij Carrièrepoort helpen we je middels onze loopbaanbegeleiding graag om het ouderschap en je werk op een fijne manier te combineren. Samen bekijken we jouw taken en verantwoordelijkheden, zowel thuis als op je werk, en zorgen we dat de balans weer terugkomt. Dit doen we bijvoorbeeld met een paar live of online sparringsessies. Neem voor meer informatie contact op via ons contactformulier.