Re-integratie tweede spoor

Is ons re-integratie tweede spoor traject iets voor u?

Op het moment dat een medewerker door uitval van ziekte niet meer in staat is om de werkzaamheden binnen zijn of haar huidige functie te verrichten, heb je te maken met re-integratie. Als werkgever moet je in dat geval rekening houden met verschillende regels en verplichtingen. Wij vertellen hier graag meer over!

Vrijblijvende intake
Advies op maat
Groot zakelijk netwerk

Direct vrijblijvende intake

Direct sparren met een re-integratie coach bij u in de buurt? Krijg advies en meer informatie gericht op uw persoonlijke situatie. Dit gesprek is geheel vrijblijvend.

Wat is re-integratie tweede spoor? 

Als één van je medewerkers ziek wordt, moet je als werkgever veel verantwoordelijkheid nemen. Vooral op het moment dat je medewerker geen werkzaamheden binnen zijn of haar huidige functie kan verrichten. Het is dan goed om te weten dat je verplicht bent om je aan de Wet Verbetering Poortwachter te houden. Dat betekent onder andere dat je jouw werknemer maximaal twee jaar loon moet doorbetalen.  

Daarnaast moet je als werkgever vanaf dat moment op zoek naar werkhervatting. Dit houdt in dat je op zoek gaat naar een andere functie binnen je bedrijf waar de medewerker wel bepaalde werkzaamheden op zich kan nemen. Dit traject wordt re-integratie eerste spoor genoemd. Op het moment dat er geen andere functie of werkzaamheden beschikbaar zijn, moet je overwegen om de medewerker te herplaatsen buiten je eigen bedrijf, of terwijl re-integratie tweede spoor. Dit betekent dat de medewerker ook niet meer zal terugkeren binnen de organisatie. In veel gevallen wordt dit re-integratie proces uitbesteed aan een re-integratiebureau.  

Wanneer wordt re-integratie tweede spoor ingezet? 

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om na het eerste spoor traject, ook het re-integratie tweede spoor traject te volgen, indien dit nodig is. Dit traject kun je uiterlijk in de 52e week van de arbeidsongeschiktheid inzetten, en duurt ongeveer 9 tot 12 maanden met een wettelijk maximum van twee jaar. Dit gehele proces wordt volledig vastgesteld door een bedrijfsarts. Hij of zij bespreekt samen met de medewerker welke werkzaamheden mogelijk zijn. Daarnaast heb je ook te maken met het UWV. Zij houden de ontwikkelingen binnen het traject nauwlettend in de gaten en leggen bij het einde van de wachttijd een loonsanctie op. Deze wachttijd loopt af na 104 weken.  

Hoe ziet een re-integratie spoor 2 traject eruit?  

Het re-integratie spoor 2 is een uiteenlopend traject waarin verschillende onderdelen aan bod komen. Omdat het UWV ook betrokken is bij de situatie, is voornamelijk de focus op sollicitatiebegeleiding belangrijk. Bij onvoldoende activiteiten kan het UWV namelijk een loonsanctie opleggen. Als werkgever is het dus erg van belang om hierop toe te zien. Naast sollicitatiebegeleiding zijn er nog veel meer activiteiten die behoren bij het re-integratie traject van spoor 2. Zo moet je je ook richten op jobcoaching, verkenning van de arbeidsmarkt, scholing en proefplaatsing. Ook de nazorg is een belangrijk punt. Echter zijn deze activiteiten niet gemakkelijk te realiseren voor jou als werkgever. Daarom biedt Carrièrepoort verschillende mogelijkheden aan. We helpen jou als werkgever graag met dit traject. 

Re-integratie tweede spoor bij Carrièrepoort 

Wanneer je tijdig een re-integratiespecialist inschakelt, is de kans op slagen van het spoor 2 traject aanzienlijk groot. Hoewel je als werkgever bij een re-integratie eerste spoor nog veel acties zelf kunt verrichten, is het uitvoeren van een re-integratie tweede spoor traject een stuk lastiger. Carrièrepoort beschikt over jarenlange ervaring én actuele integratieregelgeving kennis, waardoor we jouw zorgen op gebied van re-integratie tweede spoor uit handen kunnen nemen.  

APPA regeling

Direct vrijblijvende intake

Heb je nog vragen of opmerkingen over re-integratie tweede spoor of wil je graag in gesprek met één van onze specialisten? Twijfel dan niet en neem direct contact met ons op! We zijn maandag tot en met vrijdag telefonisch en per mail bereikbaar. Ook is het mogelijk om ons een Whatsapp bericht te versturen. Onze medewerkers staan je graag te woord!  

Dit gesprek is geheel vrijblijvend.