Loopbaancoaching

Uw medewerkers zijn meestal het belangrijkste en meest kostbare ‘bezit’ van de organisatie. Vanuit veel HR- en dus bedrijfsvraagstukken is het cruciaal om hier zorgvuldig mee om te gaan. Denk alleen al aan retentie, productiviteit, loopbaanpaden, samenwerking en het bereiken van uw bedrijfsdoelen!

Professionele loopbaancoaching is een van de beste instrumenten om bij te dragen aan het boeien en binden van uw medewerkers. Het versterkt de band met de organisatie en de kwaliteiten van de medewerker worden aantoonbaar beter. De combinatie van loopbaancoaching en training zorgt er voor dat de lesstof uit de training tot 90% beter beklijft.

Wat is loopbaancoaching?

Loopbaancoaching is de professionele begeleiding van medewerkers bij vraagstukken die betrekking hebben op persoonlijke en zakelijke groei, bij het aanleren of versterken van competenties en vaardigheden en het zorgt voor de integratie en toepassing van lesstof. De top-5 vragen die we het meest tegenkomen bij loopbaanbegeleiding:

  1. Hoe kan ik mezelf verder ontwikkelen in mijn baan?
  2. Ik wil doorgroeien naar een meer uitdagende functie. Hoe pak ik dat aan?
  3. Hoe kan ik mezelf communicatief verbeteren?
  4. Mijn organisatie professionaliseert en ik wil meegroeien. Welke skills moet ik aanleren?
  5. Wat is stakeholder management en hoe pas ik dat toe in mijn dagelijkse werk?

Hoe is een loopbaantraject opgebouwd?

Elk traject is natuurlijk persoonsgebonden en daardoor uniek. Tegelijk zien we de volgende effectieve opbouw van een traject:

  • Eerst zorgen we dat de loopbaanvraag helder geformuleerd wordt: wat is de vraag onder de beschrijving van de symptomen? En wat wil de medewerker anders, beter, meer, minder? En wanneer ervaart de medewerker dat de loopbaanbegeleiding succesvol is?
  • Meestal vraagt de eerste stap om inzichten in het huidige gedrag en patronen. Wat houdt de situatie in stand en wat kan zorgen voor de verandering?
  • Voor extra verdieping of richting is een test, scan of gedragsanalyse verhelderend. Dit is regelmatig onderdeel van een coachingstraject.
  • Met de (nieuwe) inzichten gaat de medewerker werken aan de benodigde competenties, vaardigheden of andere interventies die gaan leiden tot het loopbaandoel. Dit koppelen we altijd aan de praktijk, in de baan moet tenslotte de verandering plaatsvinden
  • De stap die gemaakt moet worden is van onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam. In de praktijk zien we dat medewerkers daarna zorgen voor de toepassing en integratie in de werkzaamheden.
  • Aan het eind meten we of de doelen bereikt zijn en bieden we nazorg, zodat we zeker weten dat de doelen ook echt zijn geïntegreerd.

Een kort loopbaantraject duurt meestal 4 à 6 gesprekken en duurt 2 tot 3 maanden. Wanneer de vraag en/of situatie complexer is, is de duur 8 à 10 gesprekken en loopt het traject een half jaar. Uit een onderzoek in 2023 bleek dat van de 115 ondervraagden ruim 94% ervaarde dat de loopbaandoelen bereikt werden! Ook geven ze de begeleiding een cijfer 9,2.

Wilt u of uw medewerker eens vrijblijvend sparren of loopbaancoaching kan helpen?
Contact ons!

Een coachingspool voor de beste match

Elke medewerker heeft haar/zijn eigen voorkeuren, leermethode en ‘klik’ met een bepaalde coach. Daarom adviseren we om gebruik te maken van een coachingspool. Dit is een groep loopbaanprofessionals en andere specialisten, vaak bestaat deze uit minimaal 5 mensen. Dat biedt voldoende perspectief voor verschillende benaderingen, persoonlijkheden, expertise, achtergrond en sectorkennis. Carrièrepoort kan een coachingspool van 12 Noloc gecertificeerde loopbaanprofessionals aanbieden, zodat u helemaal ontzorgt wordt op dit gebied.

Neem contact op voor meer informatie

Waarom een gecertificeerde loopbaanprofessional?

U gunt uw medewerkers toch alleen de beste en meest ervaren begeleiding? We krijgen soms de vraagt waarin een erkende loopbaanprofessional verschilt van een interne coach of niet-gecertificeerde loopbaancoach. Die vraag wordt minder vaak gesteld als het gaat om het gas- of electriciteitswerk thuis, dat laten we ook graag over aan erkende vakmensen. De valkuilen van niet-gecertificeerde coaches zijn projectie, subjectiviteit, een gebrek aan kennis van de arbeidsmarkt en de daarbij behorende arbeidsmarktontwikkelingen en benodigde persoonlijke ontwikkeling.

De certificering van loopbaancoaches is bij een aantal keurmerken in goede handen. Echt gespecialiseerde brancheverenigingen zijn Noloc en ICF. Zij hebben strenge eisen als het gaat om kennis over de arbeidsmarkt, verstand van loopbaancoaching, constante kwaliteitsverbetering middels intervisie, scholing en ervaring. Dit wordt elke 3 jaar geëvalueerd door een assessor. Wanneer aan alle eisen voldaan is, wordt een nieuwe erkenning afgegeven. Elke loopbaancoach die is aangesloten bij Carrièrepoort heeft een verplichte certificering van Noloc en/of van ICF. Dat biedt zekerheid, continuïteit en kwaliteit!

carrierepoort logo

Plan een vrijblijvende intake of vraag meer informatie.

Direct sparren met een loopbaancoach bij jou in de buurt of heb je andere vragen? Krijg binnen één werkdag antwoord!