Beroepskeuzetest – RIASOC model van Holland

De beroepskeuzetest wordt vaak gebruikt voor scholieren en studenten die niet weten welke studie ze moeten kiezen.  Toch kan een beroepskeuzetest ook ingezet worden bij mensen die twijfelen of het beroep nog wel bij hun past of toe zijn aan een carrièreswitch. Een beroepskeuzetest analyseert je persoonlijkheid en adviseert daar passende beroepen bij. Het uitgangspunt daarbij is dat als je een beroep kiest dat aansluit bij persoonlijkheid, je tevredener bent en succesvoller.
Het gedachtegoed van dr. John Holland ligt aan de basis van vele beroepskeuzetests die wereldwijd worden gebruikt. Holland heeft een theorie ontworpen waarin hij zes verschillende persoonlijkheidskenmerken onderscheidt: het zogenaamde RIASOC-model.

 

Bestel direct een beroepskeuzetest

De beroepskeuzetest is een speciale Nederlandse operationalisatie van de wereldwijd veel gebruikte RIASEC theorie van Dr. J. Holland. Na afloop krijg je van een van onze loopbaancoaches het volledige rapport + een sessie om de resultaten te verduidelijken en advies te geven

 

 

Realistisch

 

Realistische mensen werken graag met hun handen en vinden het leuk om apparaten of voertuigen te bedienen. Bij veel realistische beroepen ben je vaak buiten, werk je soms met dieren en kan je vies worden. Een realistisch beroep is het tegenovergesteld van een kantoorbaan waar je de hele dag binnen zit. Typische hobby’s van realistische mensen zijn tuinieren, het hebben van huisdieren, sleutelen aan auto’s of andere voertuigen, buitensporten zoals mountainbiken en hardlopen. Sectoren waar je veel realistische beroepen zult tegenkomen zijn bijvoorbeeld de landbouw, bouwwereld, maakindustrie, distributie- en transportsector en de zee- en luchtvaart. Trefwoorden: fysiek, buiten, handen, onderweg, machines en apparaten, dieren.

 

Intellectueel


Intellectuele mensen zijn onderzoekend, analytisch en leren graag. Bij intellectuele beroepen is het van belang dat je dingen goed bestudeert. Bij veel intellectuele beroepen ben je ergens expert in en probeer je problemen op te lossen door onderzoek en analyse.  Typische hobby’s van intellectuele mensen zijn denksporten zoals sudoku en schaken, een andere taal leren of een extra studie volgen als hobby. Intellectuele beroepen zal je bijvoorbeeld veel tegenkomen in het wetenschappelijk onderwijs, ICT, gezondheidszorg en bij innovatieve bedrijven. Trefwoorden: analytisch, onderzoekend, kennis opdoen, blijvend leren, specialistisch.

 

Artistiek


Artistieke mensen zijn van nature creatief en origineel. Artistieke beroepen hebben vaak te maken met vormgeving en expressie. Bij artistieke of creatieve beroepen is het nodig om zaken op een nieuwe, andere manier te bekijken. Dit kan via beeld en taal maar ook door middel van ideeën. Typisch artistieke hobby’s zijn schilderen, fotograferen, schrijven, koken, knutselen, design, musea bezoeken. Je zult relatief veel artistieke beroepen tegenkomen in de reclame, de muziekwereld, het theater, de kunstsector en bij bedrijven op het gebied van vormgeving en design. Trefwoorden: artistiek, origineel, creatief, vormgeving, expressie.

 

Sociaal


Mensen met een hoge score op het kenmerk sociaal helpen graag andere mensen of vinden het leuk om andere mensen iets bij te brengen. Bij veel sociale beroepen werk je veel of intensief met andere mensen samen of leer je hen dingen. Mensen die hoog scoren op het kenmerk sociaal zullen over het algemeen een voorkeur hebben voor hobby’s zoals teamsporten, vrijwilligerswerk en met vrienden uit eten gaan. Relatief veel sociale beroepen kom je tegen bij de overheid, in het onderwijs, de gezondheidszorg, het welzijnswerk en dienstverlening. Trefwoorden: contactueel, hulpvaardig, servicegericht, sociaal, begripvol, empathisch, doceren.

 

Ondernemend


Ondernemende mensen zijn initiatiefrijk, durven risico te nemen en nemen van nature de leiding. Bij ondernemende beroepen dien je vaak veel beslissingen te nemen, mensen aan te sturen en te overtuigen en ben je vaak eindverantwoordelijk. Ondernemende mensen zullen een voorkeur hebben voor hobby’s als beleggen, trainen en coachen bij een sportvereniging, politieke nevenfuncties en ander bestuurswerk. Ondernemende beroepen zal je vooral tegenkomen in het management of de directie, de marketing, de handel, bestuur en politiek. Trefwoorden: overtuigen, eindverantwoordelijkheid, mensen aansturen, financiële risico’s nemen.

 

Conventioneel


Conventionele mensen zijn vaak perfectionistisch, werken het liefst gestructureerd en volgens gemaakte afspraken. Bij conventionele beroepen is het vaak van belang dat de werkzaamheden volgens bepaalde regels worden uitgevoerd. Daarnaast is het werk soms routine- of procesmatig. Conventionele mensen zullen een voorkeur hebben voor hobby’s waarbij je bijvoorbeeld dingen en objecten kunt verzamelen of een familiestamboom kan uitzoeken. Conventionele beroepen kom je bijvoorbeeld veel tegen in de bancaire wereld, het notariaat, bij bedrijven die zich bezighouden met het beheer en onderhoud van vastgoed, administratieve bedrijven, de financiële sector, de overheid en in brancheorganisaties. Trefwoorden: organiseren, administratief, betrouwbaar, accuraat, juridisch, regelend, procesmatig, procedureel.

 

Welke RIASOC-kenmerken passen bij mij?

 

De meeste mensen hebben een voorkeur voor meer dan een kenmerk. Ze houden bijvoorbeeld erg van dingen uitzoeken, puzzelen en leren. Waardoor ze hoog scoren op INTELLECTUEEL. Tegelijkertijd zijn ze graag buiten en werken ze graag met hun handen. Wat leidt tot een hoge score op REALISTISCH. Voor deze mensen geldt dat beroepen die hoog scoren op deze twee kenmerken hen waarschijnlijk het meest zullen aanspreken. Dit geldt ook voor jezelf. Hoogstwaarschijnlijk past meer dan een van de zes kenmerken uit het RIASOC-model goed bij jou.

 

Voor- en nadelen van een beroepskeuzetest

 

Het voordeel van het inzetten van een beroepskeuzetest is dat het je vooral ideeën krijgt over welke beroepen er bestaan en waar jouw interesses liggen  maar verwacht geen pasklaar antwoord. Het maken van een dergelijke test is vaak een moment opname en jij geeft zelf de antwoorden. Dit noemen wij ook wel de externe dialoog en daarom is het raadzaam om een loopbaantraject te volgen om meer kanten van een persoonlijkheid, interesses en talenten te ontdekken om gerichte keuzes in een loopbaan te maken.

 

Lees hier meer over onze beroepskeuzetest, deze is onderdeel van de LoopbaanBoost.

Direct meer informatie

Direct sparren met een loopbaanbegeleidingscoach bij jou in de buurt? Krijg advies en meer informatie gericht op jouw persoonlijke situatie.
Dit gesprek is geheel vrijblijvend.

Pin It on Pinterest