Wat is stress?
We hebben er allemaal mee te maken en reageren allemaal anders op stress.⠀
Stress
Stress is een chemische reactie, die we ervaren als we in contact komen met iets dat spanning of druk veroorzaakt. Als we ergens zenuwachtig om zijn, examens hebben, op vakantie gaan, etc. kan dit een bepaalde spanning geven. Veranderingen en met name abrupte veranderingen zijn vaak ook grote stressbronnen.
Stress heeft als doel ons lichaam in een staat van paraatheid te brengen. Het wil ons voorbereiden op gevaren, door ons lichaam sneller en efficiënter te laten reageren.
Daarom is het vaak dat een lichte mate van stress bevorderend werkt. Als je de dag voor het examen lichte stress ervaart, is de kans wellicht groot dat je beter en langer kan leren, om een goed cijfer te halen. Stress heeft als doel je net verder te pushen om zo betere resultaten te krijgen.
Als stress zich opstapelt en langdurig is, zal stress niet meer zo bevorderend werken. Stress in lichte mate helpt je namelijk vooruit, maar ongezonde stress zorgt er vaak voor dat je blokkeert en dus ‘minder goed’ presteert. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je je niet goed meer kan concentreren, waardoor je (onnodige) fouten begint te maken. Daarnaast kan het ook op andere manieren een negatief effect op je gezondheid hebben.
7 Tips om langdurige stress te voorkomen
Stress gaat niet vanzelf weg!
Het is daarom belangrijk om te leren hoe je beter om kunt gaan met stress.
Hier een aantal tips, die jou hiermee kunnen helpen.
1. Herken jouw stress signalen.
We reageren allemaal anders op stress. De een heeft hoofdpijn, een ander weer buikpijn enzovoorts. Door op tijd deze signalen te herkennen kun je actie ondernemen. Wanneer je niet bewust bent van je signalen, bestaat de kans dat deze verergeren en leiden tot ernstigere klachten.
2. Neem ook de manier waarmee je omgaat met stress onder de loep.
We hebben namelijk allemaal een aantal vaste manieren ontwikkeld om hiermee om te gaan.
Welke manier je kiest hangt af van jouw persoonlijke eigenschappen, maar ook van wat je geleerd hebt van jouw ouders, opvoeders en omgeving.
Ben je geneigd om gezonde oplossingen te vinden of ga je meer eten, roken, meer alcohol drinken etc.? Soms kan de manier waarop je nu met stress omgaat, op langere termijn voor nog meer stress zorgen.
3. Plan je week van tevoren in en bouw voldoende rust/herstel momenten in.
Een valkuil waar we allemaal weleens in tuinen, is het vol plannen van onze agenda’s.
Bij een gebrek aan rust/herstel momenten per dag en over de hele week genomen, is de kans groot dat je over jouw grenzen heen gaat. Doe je dit structureel, dan kun je overprikkeld of zelfs overspannen raken. En aangezien slapen een belangrijk rustmoment is: maak voldoende slaap een prioriteit! ⠀
4. Bewegen/sporten.
Minimaal 30 minuten per dag bewegen is niet alleen goed voor de lijn, het helpt ook jouw gemoedstoestand. Probeer tijdens je lunchpauze een wandeling te maken of neem wat vaker de trap. Wanneer het mogelijk is om te fietsen naar je werk, helpt dit ook. Beweging kan op kleine momenten in je systeem worden gevoegd en heeft grote positieve invloed.
5. Spelen.
Onderneem leuke en ontspannende dingen, die niet perse nuttig zijn.
Heb je ooit gemerkt dat wanneer je met een kind speelt, je even niet meer denkt aan alle zorgen? Plan wekelijks een speelmoment naar keuze in, om jezelf een echte ontspannen moment te gunnen.
6. Relativeren.
Leer alles in het juiste perspectief te plaatsen. Een aantal vragen, die jij jezelf kunt stellen is:
Is datgene waar jij je druk om maakt, het belangrijkste in jouw leven?
Heb jij invloed op de situatie en kun je de situatie verbeteren?
Zo, ja wat kun je eraan doen om de situatie te verbeteren?
7. Om hulp vragen!
Trek aan de bel, wanneer je er zelf niet meer uitkomt. Dit kan door met je leidinggevende in gesprek te gaan, met je team en collega’s afspraken te maken. Daarbij kunnen de inzichten en ondersteuning van een coach je helpen je huidige stress-systeem te veranderen!