Hoe om te gaan met een burn-out na de vakantie

De zomer is voorbij, de koffers zijn uitgepakt, en je hebt eindelijk die zonovergoten stranden of schilderachtige bergtoppen achter je gelaten. Ook ik heb dit ritueel achter de rug, met warme herinneringen aan een pelgrimstocht in de Schotse Hooglanden en wandklimmen in de Franse Alpen. Lekker opgeladen! En toch hoorde ik ook andere geluiden om me heen. Na hun vakantie voelden ze zich… leeg en uitgeput! Herkenbaar? Je bent niet de enige. Ruim 35% van alle vakantiegangers ervaren een gevoel van uitputting en stress zodra ze weer aan het werk gaan na hun vakantie. Het staat bekend als de “post-vakantie burn-out.”

Deze blog vraagt nog 3 minuten van je kostbare tijd. Na het lezen weet je meer over ‘post-vakantie burn-out’, we geven verklaringen waarom het bij ruim 35% van de medewerkers gebeurt, bespreken symptomen en we geven we je praktische tips en tools om er mee om te gaan. Btw, het is iets anders dan het vroegere aanstelleritis. 😊

 

 

Wat is een post-vakantie burn-out?

Een burn-out na de vakantie lijkt misschien tegenstrijdig. Hoe kun je nu uitgeput zijn na weken van avontuur, gezelligheid of relaxen? Het punt is dat een vakantie vaak een tijdelijke ontsnapping biedt, maar niet de onderliggende problemen oplost die je vóór je vakantie al had.

Onderliggende problemen, welke dan? Jouw moeite met je manager of een collega bijvoorbeeld. Of die overload aan oeverloos overleg. Of besluiteloosheid over voortslepende dossiers. Opstapelende of terugkerende taken waar je eigenlijk geen zin of tijd voor hebt. Of je onderhuidse ergernis over je eigen gebrek aan kennis over ‘simpele’ instellingen in Office 365 (die laatste komt uit het diepst van mijn eigen hart!) Op vakantie lijken deze beslommeringen ver weg, maar die boemerang raakt je heel hard zodra de automatische deuren van je kantoorpand open glijden.

Waarom gebeurt het?

  1. Onrealistische verwachtingen: Voor veel mensen is de vakantie een langverwachte pauze, een tijd om “alles op te lossen.” Je verwacht dat al je stress en vermoeidheid magisch verdwijnen. Wanneer dat niet gebeurt, is de teleurstelling extra groot.
  2. Je werkt tijdens je werk ‘om de ergernissen heen’, zonder ze op te lossen: daar komt ‘ie om de hoek hoor, je eigen uitstelgedrag, je zorgvuldig opgebouwde zelfbeeld, de korte afslagen waar je altijd mee wegkwam. En vooral na de vakantie komen je persoonlijke ‘imperfecties’ luid en duidelijk naar de voorgrond. Auww!
  3. Machteloosheid: waarom neemt je manager niet gewoon een besluit? Waarom spreekt niemand die collega aan op zijn/haar irritante gewoonte om iedereen in de cc te willen opnemen? Waarom heb ik zelf niet het lef om er iets van te zeggen? Ook na je vakantie blijft alles gewoon bij het oude.
  4. Irrealistische werkdruk: De stapel werk die rustig op je wacht kan overweldigend aanvoelen. Het gevoel dat je “in de pas” moet lopen en pas weer rust voelt als het af is, maakt dat je je na je vakantie binnen een week weer opgebrand voelt.
  5. Terug in routine: Tijdens een vakantie breken we vaak met onze dagelijkse routines. Terugkeren naar die routine kan lastig zijn, vooral als je lichaam en geest nog in de relaxmodus staan.

Hoe Anna in 1 minuut van Zen naar stress ging

Anna, marketingmanager bij een groot internationaal bedrijf in consumentengoederen, had een fantastische vakantie in Italië, waar ze de zon opsnoof, lekker at en de lokale cultuur verkende. Ze had verwacht dat ze na haar vakantie vol energie zou zijn om haar werk weer op te pakken. Maar toen ze terugkwam, vond ze een overvolle inbox, dringende deadlines en een team dat in de war was door haar afwezigheid.

Anna voelde zich overweldigd, gestresst, en vroeg zich na 2 dagen af of ze überhaupt wel vakantie had gehad. Ze worstelde met het oppakken van haar taken en voelde zich emotioneel en fysiek uitgeput. Herkenbaar? Anna’s ervaring is niet uniek. Veel mensen ervaren een vergelijkbare schok als ze terugkeren naar de realiteit.

Tips om een post-vakantie burn-out te voorkomen

  1. Plan niet alleen je vakantie, maar ook je terugkeer naar je werk: Probeer niet direct na je vakantie weer aan het werk te gaan. Geef jezelf een dag of twee om thuis te acclimatiseren. Gebruik deze tijd om je huis op orde te brengen, boodschappen te doen en mentaal voor te bereiden op je terugkeer naar werk.
  2. Stel prioriteiten: Begin niet meteen met het wegwerken van al je werk. Stel prioriteiten en focus op de belangrijkste taken. Het is oké om het rustig aan te doen de eerste paar dagen. Bespreek dit ook met je collega’s om de verwachtingen goed te managen.
  3. Los je grootste ergernissen nu eens echt op: kijk eens hoe je je uitstelgedrag gaat doorbreken, ga eens praten met een loopbaanprofessional, schrijf je in voor die cursus ‘Office 365 voor beginners’ etc. Stop met je machteloosheid, ga eens oefenen met de feedbacktraining die je al 3x hebt gehad!
  4. Wees niet te streng voor jezelf: Het is normaal dat het even duurt voordat je weer in je werkritme komt. Geef jezelf de tijd om je aan te passen.
  5. Blijf vakantiegewoonten integreren: Probeer iets van je vakantiegewoonten vast te houden. Maak bijvoorbeeld tijd vrij om dagelijks een half uur buiten te wandelen, of lees een boek tijdens je lunchpauze. Kleine dingen kunnen een groot verschil maken in hoe je je voelt.
  6. Plan korte pauzes: In plaats van te wachten op die ene grote vakantie, plan regelmatig korte pauzes (lekker lang weekendje weg) door het jaar heen. Dit helpt je om stress te verminderen en je energie op peil te houden.

Een burn-out na de vakantie lijkt tijdelijk te zijn, want na een paar weken zit je weer in het gareel helaas. Hoor je het jezelf al zeggen: ‘Hup, schouders er onder en gaan maar weer’. Luister voor de verandering naar je eigen symptomen en zoek er oplossingen voor. Probeer het zelf of zoek er hulp bij: bij collega’s, bij je HR afdeling, bij een loopbaancoach of volg een e-learning Office 365. Door realistische verwachtingen te stellen, goed te plannen, en jezelf de tijd te geven om weer in je routine te komen en je vaste patronen te doorbreken, kun je de overgang terug naar het werk weer zien als post-vakantie… zonder de burn-out symptomen!

En vergeet niet: er komt een volgende vakantie aan om te oefenen 😉