
Leonie Mijnlieff
Senior Coach
Tegenovergestelde krachten buiten ons en in ons.
Wat doet deze tijd van crisis met jou? Tijd voor een innerlijk perspectief.
In deze heftige en bizarre tijd gebeuren er twee tegenovergestelde dingen. Terwijl de mens zich naar binnen terugtrekt, komt de natuur tot bloei. De lente wordt langzaam zichtbaar door alle knoppen die ontspruiten en doordat alle economische activiteiten zijn uitgesteld en stilliggen, lijkt de natuur een beetje op adem te kunnen komen. Bijna letterlijk met alle uitstoot die nu weg is gevallen.
Als ik hier in Amsterdam zo eens alles beschouw, komt de stad voor het eerst sinds de koopzondag in het leven werd geroepen, tot rust. Je ziet dat mensen naar buiten gaan, de natuur in trekken, de plastic troep gaan opruimen, gaan rennen en fietsen. Je ziet duidelijk dat mensen op adem komen en genieten van het buiten zijn. Je kan namelijk even geen afleiding vinden op terrasjes en andere mogelijkheden om ons in het sociale verkeer te begeven. Tevens ontstaan er mooie initiatieven. Zoals een flyer waarin opgeroepen wordt je steentje bij te dragen als vrijwilliger voor diegene die kwetsbaar zijn. Digitale koffiemomenten, omdat het toch wel heel ongezellig is zo zonder je collega’s. En natuurlijk het hartverwarmende applaus voor de mensen in de zorg.
Tegelijkertijd vraagt het van ons te leven met grote onzekerheid. Financieel, ineens is iedereen thuis, wat tot spanningen kan leiden en we worden heel erg in het leven in het hier en nu geworpen, want eventjes geen plannen voor de vakanties of uitjes.
Je kan wel stellen dat met alle maatregelen die nu zijn getroffen, we op onszelf worden teruggeworpen. Het vraagt van ons om tegelijkertijd flexibel te zijn en er is een kracht die ons in de angst kan trekken. Het is best laveren tussen alle emoties en dat wat de realiteit van ons vraagt. Deze situatie vergt dan ook veel van iedereen. Deze crisis maakt weer eens duidelijk dat het belangrijk is dat je wendbaar bent. Gelukkig komen mensen met veel creatieve oplossingen.
Want het enige stabiele is de aarde, die draait, zoals altijd, gewoon door. Je ziet dat alles gewoon doorgroeit en bloeit, bij mij persoonlijk brengt dit een gevoel van nederigheid en wakkerheid teweeg.
Wellicht is deze abrupte stilstand van alles een mogelijkheid om eens na te gaan over waar jij staat en wat je belangrijk vindt.
Crisis kan leiden tot nieuwe inzichten. Want het woord ‘crisis’ heeft in de dagelijkse spraak een negatieve lading. Van oorsprong is de term echter neutraal. Etymologisch komt het voort uit het (oud) Griekse werkwoord κρινομαι (krinomai) met de betekenissen scheiden, schiften, onderscheiden, beslissen, beslechten, richten en oordelen. Zo bezien, is een crisis een ‘moment van de waarheid‘, waarop een beslissing moet worden genomen die van grote invloed is op de toekomst. En willicht geldt dit ook op het gebied van je werk. Daarom hieronder wat vragen die je aan het denken zetten en over kan reflecteren.
Gebruik deze tijd om te scheiden, te schiften en kom tot een “waar” oordeel. Hier onder wat vragen voor een ontdekkingstocht over jezelf en hoe je je verhoudt tot je huidige functie. Pak een pen en papier. Neem de tijd om op te schrijven en na te gaan waar je blij van wordt in je werk.
- Wat zijn werkzaamheden in je baan die je energie geven?
- Waarom is dit belangrijk voor je, deze werkzaamheden?
- Schrijf nu een kernwoord op die je uit de vorige zin destilleert.
- En wie ben jij daarin? (denk aan bijvoorbeeld: extrovert, introvert, punctueel, zorgzaam, trouw, luisterend, creatief, verbindend, positief, humorvol etc.)
- Vraag jezelf eens af vanuit welke waarden je wilt leven? (denk hierbij aan wat je irriteert, dit betekent dat je het anders wilt en daar zit een bepaalde waarde in)
- Wat is de kern hiervan?
- Bedenk eens hoe je de aarde wilt achterlaten? Wat moet je daarvoor doen en laten en welk werk/functie past hierbij?
- Hoe kan ik vanuit mijn waarden bijdragen aan wat ik belangrijk vind?
- Schrijf eens op wie je daarin kan en wil zijn.
- Wat heb ik te bieden en hoe uit zich dat in mijn (toekomstige of huidige) werk?
Als je hierover nagedacht hebt, kan je teruglezen wat je hebt geschreven en inventariseren door woorden te onderstrepen die voor jou belangrijk zijn. Wat springt er voor jou uit? En kijk eens wat je kan gaan toepassen in het klein, op je werk of wellicht in eerste instantie privé.