Carla Scholten

Carla Scholten

Senior Coach

Zit je ook vast in een baan en weet je niet wat de volgende stap is: ga terug naar je kindertijd!

Veel mensen lijken onbewust vast te zitten in hun werk. Ze zijn er toevallig ingerold. Vervolgens rollen ze op de automatische piloot naar de volgende functie, zonder er bewust bij na te denken of zonder zich af te vragen of ze het ook wel echt willen. Wat je ook vaak hoort is dat mensen denken dat ze maar beter iets kunnen blijven doen als ze ergens goed in zijn. Maar ergens goed in zijn wil niet automatisch zeggen dat je er blij van wordt en er voldoening uit haalt. Het idee om in de huidige functie te blijven kan ook zijn ingegeven door de omgeving of het feit dat de functie je aanzien geeft en een mooi salaris oplevert.

De opgedane ervaringen in het volwassen leven hebben ervoor gezorgd dat de oorspronkelijke talenten zijn verloren of dat er geen aandacht meer is besteed aan deze talenten. Vaak zijn mensen vergeten waar ze als klein kind gelukkig van werden. Dat terwijl iedereen zich waarschijnlijk levendig voor de geest kan halen wat hij/zij als kind graag deed wanneer daar naar gevraagd wordt.

Kinderen zijn tussen hun vierde en twaalfde jaar nog helemaal zichzelf. Ze doen van nature wat ze het liefste doen, waar ze goed in zijn en wat ze nodig hebben om zich gelukkig te voelen. Als kind heb je een onbevangen houding naar de toekomst.

Als kind kies je namelijk onbewust voor specifieke soorten speelgoed, spelletjes of activiteiten omdat deze aansluiten bij je karakter en bij je drijfveren. Acteurs voerden als kind al huiskamervoorstellingen op. Wie als tienjarige verslingerd was aan schaken, monopoly of stratego, gebruikt in zijn huidige baan waarschijnlijk met veel plezier zijn strategisch denkvermogen met respectievelijk zakelijk, economisch of politiek inzicht. Vond je het als kind plezierig om vader of moedertje te spelen of trok je graag op met je jongere broertjes of zusjes? Dit impliceert dat je je verantwoordelijk voelt voor zwakkeren, hulpvaardig bent en jezelf graag ten dienste stelt van anderen.

Wèlk speelgoed kinderen kiezen is minder belangrijk. Wat ze ermee doen en waarom ze er graag mee spelen, dààr gaat het om. Als een kind graag bordspellen speelt, zegt dit niet direct iets over zijn talenten. Het ene kind speelt graag spelletjes vanwege de gezelligheid van het samenzijn, het andere speelt spelletjes omdat hij wil winnen, en het derde houdt ervan zijn hersens te kraken. Was je gelukkig wanneer je urenlang alleen aan het rolschaatsen was of vond je het fijn om zo snel mogelijk te fietsen?
Dit wijst er op dat je over doorzettingsvermogen beschikt en je goed kunt focussen.

Heb je ook vragen over je loopbaan en/of studiekeuze ga dan weer eens terug naar je kindertijd. Met welk speelgoed jij speelde, welke spelletjes deed je graag en hoe speelde je hiermee?

Pin It on Pinterest