Carla Scholten

Carla Scholten

Senior Coach

Zit je ook vast in een baan en weet je niet wat de volgende stap is: ga terug naar je kindertijd!

Veel mensen lijken onbewust vast te zitten in hun werk. Ze zijn er toevallig ingerold. Vervolgens rollen ze op de automatische piloot naar de volgende functie, zonder er bewust bij na te denken of zich af te vragen of ze het ook wel echt willen. Wat je ook vaak hoort is dat mensen denken dat als ze ergens goed in zijn, ze het maar beter kunnen blijven doen. Maar ergens goed in zijn, wil niet automatisch zeggen dat je er blij van wordt en er voldoening uithaalt. Dit kan ook zijn ingegeven door de omgeving of het feit dat de functie aanzien en een mooi salaris oplevert.

De opgedane ervaringen in het volwassen leven hebben ervoor gezorgd dat de oorspronkelijke talenten zijn verloren of er is geen aandacht meer aan besteed. Vaak zijn mensen vergeten waar ze als klein kind gelukkig van werden terwijl Iedereen zich nog levendig herinnert wat hij/zij als kind graag deed als ernaar gevraagd wordt.

Kinderen zijn tussen hun vierde en twaalfde jaar nog helemaal zichzelf. Ze doen van nature wat ze het liefste doen, waar ze goed in zijn en wat ze nodig hebben om zich gelukkig te voelen. Als kind heb je een onbevangen houding naar de toekomst.

Als kind kies je namelijk onbewust voor specifiek speelgoed, spelletjes of activiteiten omdat die aansluiten bij je karakter, je mogelijkheden en je wil om bepaalde dingen op een bepaalde manier te doen. Acteurs voerden als kind al huiskamertheater op en wie als tienjarige verslingerd was aan schaken, monopoly of stratego, gebruikt in zijn huidige baan waarschijnlijk met veel plezier zijn strategisch denkvermogen, in combinatie met zakelijk, economisch of politiek inzicht. Vond je het plezierig om vader of moedertje te spelen of trok je graag op met je jongere kinderen? Dit bewijst dat je je verantwoordelijk voelt voor zwakkeren, hulpvaardig bent en jezelf graag ten dienste stelt van anderen.

Wélk speelgoed kinderen kiezen is minder belangrijk. Wat ze ermee doen en waarom ze er graag mee spelen, daar gaat het om. Als een kind graag bordspellen speelt, zegt dat niet direct iets over zijn talenten. Het ene kind speelt graag spelletjes vanwege de gezelligheid van het samenzijn, het andere doet het omdat hij wil winnen, en het derde houdt ervan zijn hersens te laten kraken. Was je gelukkig als je urenlang alleen aan het rolschaatsen was of vond je het fijn om zo snel mogelijk te fietsen?
Dit duidt erop dat je over doorzettingsvermogen beschikt en je goed kan focussen op iets.

Heb je ook vragen over je loopbaan en/of studiekeuze ga dan weer eens terug naar je kindertijd. Met welk speelgoed jij speelde, welke spelletjes deed je graag en hoe speelde je hiermee?

Pin It on Pinterest