Veelgemaakte sollicitatie-fouten

Veelgemaakte sollicitatie-fouten

Je bent te eerlijk! En andere veelgemaakte fouten in sollicitatiegesprekken

Het sollicitatieproces kan behoorlijk zenuwslopend en frustrerend zijn, vooral wanneer je voor een sollicitatiegesprek zit. Het voelt alsof je volledig afhankelijk bent van de beoordeling van de mensen aan de overkant van de tafel, en het idee dat de werkgever de beslissingsbevoegdheid heeft om jouw geschiktheid voor de baan te bepalen, maakt je kwetsbaar. Het is belangrijk om te beseffen dat solliciteren een tweezijdig proces is. Je hebt niet alleen de verantwoordelijkheid om te laten zien dat je geschikt bent voor de functie, maar je hebt ook het recht om te beoordelen of de werkgever en het bedrijf bij jou passen. Houd dit in je achterhoofd; op deze manier herstel je het evenwicht en bepaal je je eigen waarde.

Bij Carrièrepoort staan we graag klaar om je te helpen met de best mogelijke voorbereiding voor je sollicitatiegesprek. Onze ervaring leert dat kandidaten vaak tegen dezelfde uitdagingen en fouten aanlopen tijdens het solliciteren. In deze blog kijken we graag samen naar de 5 meest voorkomende fouten die sollicitanten maken tijdens sollicitatiegesprekken. We zijn benieuwd of jij jezelf hierin herkent.

1: Je sollicitatiegesprek wordt een vraag-en-antwoord gesprek

In onze oefengesprekken ervaren we vaak kandidaten die alleen reageren op vragen van de werkgever en vergeten om uit zichzelf informatie te delen. Dit maakt het gesprek eenzijdig en dwingt de werkgever om hard te werken om de benodigde informatie te verkrijgen. Het is belangrijk om initiatief te tonen en actief deel te nemen aan het gesprek om een echte connectie te creëren. Je komt geïnteresseerd en voorbereid over.

2: Het sollicitatiegesprek draait alleen om jou!

Zoals eerder besproken, is het cruciaal dat een sollicitatiegesprek een tweerichtingsgesprek is. Als je te veel de nadruk legt op jezelf en je eigen prestaties, zonder echt in gesprek te gaan met je gesprekspartner, kan dat hen het gevoel geven dat ze niet interessant voor je zijn, wat geen positieve indruk achterlaat.

3: Je komt te nonchalant over

Soms kan overmatig zelfvertrouwen leiden tot nonchalance tijdens het gesprek. Als je ervan uitgaat dat de baan al van jou is, loop je het risico om ongeïnteresseerd over te komen. Het is essentieel om enthousiasme te tonen en energie uit te stralen tijdens het gesprek, ongeacht hoe goed je denkt te passen bij de functie. Zorg voor een stevige handdruk bij de start van het gesprek, zit rechtop en beantwoord vragen met een uitgebreid antwoord en beschrijf voorbeelden.

4: Je hebt je niet goed voorbereid

Oeps, misschien heb je de avond ervoor iets te diep in het glaasje gekeken, gebeurde er iets onverwachts of speelde jouw club een belangrijke wedstrijd. Hoe dan ook, je hebt je niet goed voorbereid op je sollicitatiegesprek. Een van de ergste fouten die je kunt maken, is onvoldoende voorbereid zijn. Als je niet weet welk bedrijf je voor je hebt en wat de vacature inhoudt, zal dit de indruk wekken dat je geen interesse hebt in de positie. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je het gesprek ingaat. Denk hierbij verder dan het scannen van de website van de werkgever. Ga je voor die baan in marketing of communicatie? Check de socials! Een functie binnen R&D? Check de nieuwste ontwikkelingen in de markt die voor het bedrijf van meerwaarde kunnen zijn.

5: Je bent te eerlijk

Kan dat? Jazeker! Hoewel eerlijkheid en openheid gewaardeerd worden tijdens sollicitatiegesprekken, is het belangrijk om de juiste balans te vinden. Je hoeft niet je hele levensverhaal of al je toekomstdromen in één gesprek te delen als deze niet relevant zijn voor de functie. Blijf gefocust op de vacature en het bedrijf om een sterke indruk achter te laten.

Het vermijden van deze veelgemaakte fouten zal je kansen op een succesvol sollicitatiegesprek aanzienlijk vergroten. Dus bereid je goed voor, toon oprechte interesse en maak van elk gesprek een waardevolle interactie. Een keer samen oefenen met een sollicitatiegesprek of sparren over jouw sollicitatievaardigheden? Neem contact met ons op! Veel succes met solliciteren!

Pin It on Pinterest