Het begint me op te vallen. Wat oudere mannen in het MKB, het onderwijs, de cultuursector die hun carriere voortijdig zien afbreken. Afgehaakt. Opgebrand. Uitgeput. Een grote groep die het niet lijkt te redden. En door de verschuivende AOW-leeftijd neemt de gemiddelde leeftijd van werknemers toe. In 2019 is voor het eerst de helft van de volwassen bevolking van Nederland ouder dan 50 jaar. Dat zijn volgens het CBS 6,9 miljoen volwassenen.

Ik snap de verontwaardiging van de gele hesjes wel. Want tegenover deze groep staat de directeur van ING. Vorig jaar nog goed voor 2 miljoen per jaar, dit jaar wordt zijn salaris 3 miljoen euro. Voor een bank die is gered met het geld van belastingbetalers. Een salarisverhoging door middel van een slimme aandelenconstructie, goedgekeurd door onder andere commissaris Balkenende. U weet wel, naar wie de norm voor topinkomens van publieke instellingen is vernoemd.

Of ING met dezelfde zorgvuldigheid als met het salaris van haar topbestuurder werkt aan duurzame inzetbaarheid van haar personeel, weet ik niet. Wel weet ik dat papier geduldig is en de praktijk weerbarstig. Want nog steeds investeren organisaties te weinig in duurzame ontwikkeling van medewerkers en oudere werknemers te weinig in zichzelf. Dat laatste is niet zo vreemd als je bent opgevoed met het idee van een leven lang bij dezelfde werkgever zoals dat bij veel oudere werknemers leeft.

Organisaties en bedrijven kunnen alleen werk maken van duurzame inzetbaarheid als dit, samen met de OR of MR, tot topprioriteit wordt benoemd. Bied daarvoor medewerkers serieus ruimte voor eigen inbreng. Leer leidinggevenden een stapje terug te doen en verantwoordelijkheid over te dragen. Besteed aandacht aan een gezonde levensstijl. Stimuleer interne mobiliteit. Bied een ArbeidsmarktAPK aan die medewerkers inzicht geeft in hun positie op de arbeidsmarkt. En voer periodiek een VitaliteitsAPK uit om te volgen hoe uw organisatie er voor staat en bespreek dit met uw medewerkers.

Ernst Detering

Ernst Detering

HRD Adviseur

Pin It on Pinterest